Budúca koalícia si rozdelila vládne posty, parlament bude viesť SNS

TA3 TASR SITA
16.3.2016 14:42

Štvorica strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť, ktoré chcú vytvoriť novú vládnu koalíciu, sa dohodla na prerozdelení vládnych postov. Vládne posty si rozdelila v pomere 9:3:2:1. Po rokovaní straníckych delegácií na pôde Úradu vlády SR to oznámil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Smer s premiérom, vnútrom aj financiami

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy.

V prípade vicepremiéra pre investície sa strany dohodli na posilnení kompetencií. "V dohode je napísané, že strany súhlasia, že zmenou tzv. kompetenčného zákona sa výrazne posilnia riadiace, kontrolné a koordinačné právomoci tohto podpredsedu v oblasti fondov EÚ," povedal Fico.

Strany sa tiež dohodli, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii. Post predsedu parlamentu by údajne mohol obsadiť šéf národniarov Andrej Danko. Podpredsedov by mu mali robiť Béla Bugár, Radoslav Procházka a zrejme Marek Maďarič.

Minister kultúry Podmanický?

Premiérom by mal zostať Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Ako minister kultúry sa spomína doterajší poslanec Ján Podmanický.

V prípade zdravotníctva sa údajne uvažuje o nestraníkovi. Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos. Pri doprave sa spomínal Andrej Hrnčiar. Sieť však zrejme do rezortu nenominuje poslanca, lebo prvá náhradníčka Zuzana Zimenová už avizovala, že ak sa dostane do parlamentu, nepodporí vládu.

Kontrolné výbory patria opozícii

Strany si podelili aj parlamentné výbory. Posty šéfov kontrolných výborov majú patriť opozícii. "Ideme v štruktúre výborov Národnej rady, ako tieto pôsobili v doterajšom volebnom období. Dodržujeme tradíciu, že pokiaľ ide o kontrolné výbory, tieto patria opozícii," doplnil Fico s tým, že ostatné výbory boli rozdelené v primeranom pomere, pokiaľ ide o počet poslancov vznikajúcej vládnej koalície a opozície.

"Dosiahli sme dohodu o vôli vytvoriť vládnu koalíciu a o úprave vnútorných pomerov v NR SR a vláde. Dohodu predložím v čo najkratšom čase prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, aby sme mu umožnili stanoviť termín ustanovujúcej schôdze NR SR," povedal Fico.

Po ustanovujúcej schôdzi parlamentu dosluhujúca vláda podá demisiu. Ak prezident vymenuje predsedu vlády, ten mu predloží nominácie svojich ministrov. V rokovaniach budú partneri pokračovať vo štvrtok 17. marca.

Pozrite si celú tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok