Figeľ končí ako šéf KDH, za neúspechom strany má byť séria dôvodov

TA3 TASR
15.3.2016 12:19

Predseda KDH Ján Figeľ sa vzdáva funkcie lídra hnutia. Oznámil to na tlačovej konferencii s tým, že sa tak rozhodol už v nedeľu po parlamentných voľbách.

O tomto kroku informoval Figeľ v pondelok už aj predsedníctvo strany. "Samotné rozhodnutie som vykonal po zvážení v nedeľu večer po voľbách, ale keďže nie som za politiku gest, ale zodpovedného konania, považoval som za potrebné a rozumné konzultovať ďalší postoj s kolegami, členmi predsedníctva," uviedol Figeľ s tým, že už pred voľbami avizoval, že ak KDH nebude rásť, viesť ho nebude.

KDH dosiahlo v parlamentných voľbách výsledok 4,94 percenta a po prvý raz v histórii sa nedostalo do parlamentu. Deň po voľbách Figeľ povedal, že on aj celé predsedníctvo je pripravené vyvodiť z volebného výsledku hnutia politickú zodpovednosť. "Po sobote KDH nebude v Národnej rade SR. Je to prvýkrát v jeho histórii a aj preto to považujeme za výrazný neúspech, je to historický fakt. Chceme ponúknuť svoje funkcie na Rade KDH i na Sneme KDH. Rada bude 19. marca, aby hnutie nabralo novú vitalitu," avizoval vtedy Figeľ.

Na otázku, ako si vysvetľuje dôvody volebného neúspechu, Figeľ odvetil, že je to celá séria zrejmých dôvodov. "My sa tomu chceme venovať na rokovaní Rady KDH aj analýze, ktorú pripravíme," podotkol. Podľa jeho slov je zrejmé, že voliči KDH prešli do nových či doterajších politických zoskupení. "Nedokázali sme osloviť tých, na ktorých nám záleží," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok