Strany vyrokovali návrh programových priorít, kreslá si zatiaľ nedelili

TA3 TASR SITA
15.3.2016 06:37

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť dospeli k dohode pri návrhu programových priorít. Po viac ako osemhodinovom rokovaní delegácií strán to oznámil líder Smeru Robert Fico.

Rokovania budú pokračovať

"Výsledkom je návrh programových priorít, ktorý je kompletný a ktorý v utorok dopoludnia musí prejsť cez stranícke orgány príslušných strán. Hneď potom bude po 14. hodine pokračovanie rokovania na Úrade vlády," avizoval Fico.

V utorok 15. marca sa má podľa jeho slov definitívne rozhodnúť o prioritách, ktoré by mohli byť súčasťou dohody o spolupráci štyroch subjektov pri vytváraní vlády a úprave pomerov v NR SR. Personálne otázky sa neriešili. "Prioritne, keďže ide o štyri subjekty s rôznymi pohľadmi a rozdielnymi hodnotami, sme riešili programové prieniky. Nenašli sme také témy alebo otázky, ktoré by nás definitívne rozdeľovali," uistil Fico.

Zároveň verí, že v utorok o 14. hodine sa začne úspešné rokovanie, ktoré sa skončí schválením priorít. "Potom budeme môcť pristúpiť k diskusiám o úprave pomerov v NR SR a vo vláde SR," dodal.

Robert Fico prišiel pred novinárov sám, poskytol vyhlásenie bez možnosti kladenia otázok. Na Úrade vlády rokovali trojčlenné delegácie. Smer reprezentoval Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič, SNS Andrej Danko, Jaroslav Paška a Anton Hrnko, Most-Híd Béla Bugár, Lucia Žitňanská a László Solymos a Sieť Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar a Tomáš Stoklasa. Na rokovanie bol prizvaný aj minister financií Peter Kažimír.

Možnosti delenia postov

Ak zostane aj v tomto volebnom období pätnásťčlenný kabinet, Smer by mal v ňom nominovať sedem členov vlády, po troch by mali navrhnúť SNS a Most-Híd a dvoch Sieť. Smer trvá na tom, že okrem postu premiéra obsadí aj pozície ministrov vnútra a financií. Na týchto miestach by mali zostať Robert Kaliňák a Peter Kažimír. Smeru by mal pripadnúť aj rezort zahraničia, ktorý by mal viesť súčasný minister Miroslav Lajčák. Marek Maďarič už pred voľbami avizoval, že si vie ťažko predstaviť ďalšie pôsobenie na ministerstve kultúry. Je možné, že obsadí inú funkciu vo vláde alebo v parlamente.

SNS by mal pripadnúť rezort obrany. Národniari majú záujem aj o jeden z ekonomických rezortov. Rovnako aj Most-Híd. Národniari a Most-Híd by si tak mali rozdeliť medzi sebou posty ministrov hospodárstva a dopravy. Strana Bélu Bugára by na tento post nominovala Ivana Švejnu.

Podľa niektorých informácií má SNS záujem o kreslo predsedu parlamentu. Mal by ním byť predseda strany Andrej Danko. Ak by vznikla takáto dohoda, súčasný šéf NR SR Peter Pellegrini by sa mal vrátiť na ministerstvo školstva. V hre o predsedu zákonodarného zboru je aj meno ministra Maďariča. Ak vznikne nová vládna koalícia, okrem predsedu parlamentu by obsadila aj tri kreslá podpredsedov. Jeden podpredseda NR SR by bol z opozície. V skončenom volebnom období mala opozícia dve miesta podpredsedov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok