Danko odmietol hybridy a chaos, radšej uprednostní vládu odborníkov

TA3 TASR
12.3.2016 13:59

Ak sa Robertovi Ficovi nepodarí zostaviť vládu, Slovenská národná strana uprednostní vládu úradníkov. Po sneme SNS to vyhlásil predseda strany Andrej Danko. Národniari vraj do širokej pravicovej koalície nevstúpia. Rizikom sú pre nich hybridné strany, ktoré prichádzajú do úvahy.

Vylúčil Matoviča a Kollára

Po krátkych rozhovoroch so Smerom nachádza SNS v tejto strane prvky sebareflexie. Národniarom sa tak črtá, že môžu pravicovú politiku presadiť i v tejto kombinácii. Po Sneme SNS v Tomášove to povedal líder strany Andrej Danko s tým, že len poslanecké kluby SNS, Smer, Most-Híd, SaS a Sieť majú náznaky a niektoré stopercentné prvky funkčnosti.

"Pri prvých rokovaniach len Smer-SD a SNS ukazujú svoju politickú schopnosť rokovať," skonštatoval Danko. Podľa jeho slov by bola strata času vytvárať hybridy, ktoré sa navzájom nepoznajú a obviňujú.

Predseda SNS tvrdí, že súčinnosť a stabilitu politických strán zatiaľ odzrkadľujú strany SNS a Smer a dokážu garantovať stabilitu i v rokovaní v Národnej rade. Na otázku, či to znamená definitívne nie pravicovej vláde, Danko skonštatoval, že to znamená absolútne nie hybridom a chaosu. "Problém nie je pravica alebo ľavica, ale to, či tu bude deštrukcia, alebo nie," uviedol šéf SNS s tým, že je politik s pravicovými prvkami a SNS pôjde radšej cestou úradníckej vlády, akoby mala zradiť hodnoty.

Varoval rizikom predčasných volieb

Podľa Danka sa po voľbách do parlamentu dostali aj strany, ktoré sú projektom rebélie, zúfalstva a bez programu. "Ktoré chcú preberať zodpovednosť za štát, ale nevedia, čo by s ním robili," podotkol predseda SNS. Ako povedal, slovenská politika je v takom úpadku, že sa vláda skladá v kaviarňach.

Ak nebude úspešné prvé povolebné rokovanie o zostavení vlády, SNS bude kontaktovať Kanceláriu prezidenta s tým, že radšej uprednostní vládu odborníkov. "Zatiaľ mám nádej, že pri koaličných rokovaniach viem presadiť program SNS a nezradiť našich voličov," povedal Danko.

Stredopravú koalíciu, ktorú sa snaží zostaviť líder SaS Richard Sulík, nepovažuje za pravicu v celku. "Je tam množstvo hybridných zoskupení, ktorých správanie nedokáže predpovedať ani jasnovidec. Myslím si, že niektorí ani sami nevedia, čo urobia o sekundu," uviedol šéf národniarov. Každá pravicová strana, ktorá má dobrý program, bude mať podľa jeho slov v SNS dvere otvorené.

Danko však odmieta hazardy, aby štát riadila anarchia a chaos. "Riziko predčasných volieb nad Slovenskom visí. Visí tu aj zodpovednosť, ako bude Slovensko vyzerať pri predsedníctve v Rade EÚ a či sa tu zachová politický systém," dodal predseda SNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok