Kotlebovec Medvecký, ktorý mal brutálne zbiť cudzinca, do parlamentu nenastúpi

TA3 SITA TASR
11.3.2016 10:49

Andrej Medvecký sa poslancom nestane. Krajský predseda ultrapravičiarov z ĽSNS, ktorý čelí obvineniam z brutálneho dobitia cudzinca na diskotéke, sa vzdal mandátu.

Zabite toho negra!

Medvecký, ktorý je obvinený z výtržníctva a ublíženia na zdraví, sa vzdal svojho mandátu, uviedla Markíza na svojom webe. Šéf žilinského klubu ĽSNS si mal prevziať mandát novozvoleného poslanca na slávnostnej schôdzi Národnej rady. Vo štvrtok stál pred súdom za výtržníctvo a ublíženie na zdraví. Podľa obžaloby mal spolu s bratrancom zbiť Lennyho Cruza z Dominikánskej republiky.      

Svedkovia pred súdom vypovedali, že motívom bitky mala byť farba pleti obete. Incident sa podľa obžaloby stal 1. novembra 2014 pred podnikom Imperia v Námestove. Podľa očitých svedkov práve Medvecký inicioval napadnutie Lennyho Cruza. Po výkrikoch: „Zabite toho negra, nemá tu čo robiť. Toto je tvoj koniec!“ si naňho kľakol a bil ho päsťami. Zároveň jeho bratranec kopal Lennyho do brucha a hlavy.

154454-308289019288908-1046674192-n_0a000002-c8d1-8c8d.jpg

Krajský predseda v podmienke

Lenny Cruz sa po tejto bitke musel liečiť 30 dní a ako uviedol, prišiel aj o prácu v Rakúsku. Obžalovaní tvrdia, že k žiadnej bitke nedošlo a sú nevinní. Dokonca pred súdom povedali, že „ľudí inej farby majú veľmi radi a vychádzajú s nimi až moc dobre, pretože aj to sú ľudia“.

Medvecký je momentálne aj v podmienke za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na základe neprítomnosti jedného zo svedkov obhajoba nakoniec dosiahla odročenie pojednávania na 12. mája.

Lenny Cruz pochádza z Dominikánskej republiky a pracuje a žije v Rakúsku so Slovenkou z Hornej Oravy. V Suchej Hore boli v novembri 2014 navštíviť rodičov partnerky a v Námestove sa boli zabaviť na diskotéke. Práve v obci Suchá Hora, odkiaľ Lennyho partnerka pochádza, vyhrala v sobotňajších voľbách Ľudová strana - Naše Slovensko a práve jej žilinský krajský predseda Medvecký bol zvolený za poslanca Národnej rady.

Medveckého mladý náhradník

Medveckého má v parlamente nahradiť iba 22-ročný Milan Mazurek. Na jeho Facebooku sa však tiež nachádzajú tvrdenia, ktoré môžu byť interpretované ako rasistické.

„Od začiatku článku som vedel, že to bude nejaký černoško. A potom som došiel k fotke na konci a bum ho, intuícia neklamala. Klasická rozprávka. Mladá a nekonečne sprostá baba si do domu nasťahuje negramotného čierneho debila, lebo to je teraz IN… A ten ju nejakým zaujímavým spôsobom multikultúrne obohatí. Často to končí znásilnením a smrťou. Táto konkrétne dobytím skoro na smrť a teraz kómou, z ktorej sa možno nikdy nepreberie. Ale ony sa nepoučia a furt sa to budú obzerať za takýmito poloopicami,“ píše Mazurek na sociálnej sieti. Príspevok neskôr zmizol.

Prokuratúra ho preverí

Generálna prokuratúra zabezpečí preverenie vyjadrenia Mazureka, potvrdila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Prokuratúra bude preverovať, či pri jeho vyjadreniach na sociálnej sieti Facebook o Adolfovi Hitlerovi nedošlo eventuálne k naplneniu zákonných znakov trestného činu extrémistického charakteru, vysvetlila hovorkyňa.

Kotlebova ĽS NS získala vo voľbách 8,04 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo 14 poslaneckých mandátov. Predajňová potvrdila, že od stredy prišlo na generálnu prokuratúru 120 podaní na zrušenie tejto politickej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok