Peniaze pre školstvo i vyššie paušálne výdavky. Sieť má osem priorít

TASR
10.3.2016 18:45

Strana Sieť bude presadzovať osem bodov, ktoré by sa mali dostať do programového vyhlásenia novej vlády. Po viac ako dvojhodinovom rokovaní predsedníctva Siete to povedal predseda strany Radoslav Procházka.

Peniaze pre školstvo i vyššie paušálne výdavky. Sieť má osem priorít
SITA/Marek Mrviš

Programové vyhlásenie vlády

Sieť bude presadzovať, aby súčasťou vládneho programu bolo prijatie protischránkového zákona, schválenie osobnej hmotnej zodpovednosti politikov, zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, predĺženie poberania príspevku na starostlivosť o dieťa z troch na päť rokov, servisný balíček pre podnikateľov, ktorého súčasťou bude aj úplné zdobrovoľnenie gastrolístkov, zrušenie dane zo straty a zvýšenie paušálnych výdavkov pre remeselníkov a poľnohospodárov.

Sieť ďalej žiada urýchlenie výstavby R2 na Hornej Nitre, R3 na Orave a R4 na Zemplíne. Medzi prioritami je aj zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska na úroveň priemeru krajín EÚ, nárast verejnej investície do školstva o 30 percent v priebehu štyroch rokov a skrátenie čakacích lehôt na zdravotné výkony a na umiestnenie do domovov sociálnych služieb.

"Ak prezident Andrej Kiska poverí lídra SaS Richarda Sulíka zostavením vlády, tak sa tých rokovaní zúčastníme. Máme ale potrebu zúčastniť sa rokovaní s obsahom. Toto sú naše priority a neradi by sme pri týchto podmienkach robili kompromis," povedal Procházka.

Procházka má dôveru predsedníctva

Či sa stretne s predsedom Smeru s Robertom Ficom ešte v čase, kým má poverenie na zostavenie vlády, Procházka nevylúčil. "Na rokovanie o zostavení vlády však nemám mandát," zdôraznil s tým, že neoficiálne rokovania sú súčasťou jeho práce.

Predsedníctvo Siete zároveň zobralo na vedomie fakt, že Miroslav Beblavý sa vzdal funkcie podpredsedu strany. Procházku rozhodnutie Beblavého mrzí. Odmieta pritom, že by jeho stredajšia reakcia na Beblavého abdikáciu bola o niečom inom. "Za tú reakciu som bol predsedníctvom pochválený," povedal Procházka s dôvetkom, že Beblavý aj napriek abdikácii môže byť v novej vláde ministrom.

Členovia predsedníctva Siete aj tentokrát deklarovali, že Procházka ich dôveru ako predseda má. Na otázku, či je spokojný so svojou komunikáciou, Procházka odvetil "ako kedy".

Lídri Siete sa nevyhli ani kauze fotografií šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára s odsúdeným Jurajom Ondrejčákom.  "Viacerí členovia predsedníctva vyslovili vážne znepokojenie, nezaujali sme však žiadny oficiálny postoj," dodal Procházka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok