Záborská nevylučuje kandidatúru na predsedníčku KDH

TASR
8.3.2016 18:03

Europoslankyňa Anna Záborská nevylučuje, že sa bude uchádzať o post predsedníčky KDH. V hnutí by opäť rada videla aj Vladimíra Palka, Františka Mikloška, Daniela Lipšica či Janu Žitňanskú.

Záborská nevylučuje kandidatúru na predsedníčku KDH
SITA/Ľudovít Vaniher

KDH podľa musí prichádzať s nápadmi

"Za posledné tri dni ma oslovili mnohí členovia a voliči KDH, ktorí ma presviedčali, aby som sa uchádzala o post predsedníčky strany. Z úcty k týmto ľuďom aj ku všetkým sklamaným voličom KDH som sa rozhodla, že tento krok zvážim," uviedla k svojej prípadnej kandidatúre Záborská.

Výsledok KDH v sobotňajších voľbách podľa Záborskej ukázal, že KDH potrebuje nový štart. "Tieto voľby nerozhodli utečenci, ale pocit veľkej časti občanov, že Slovensko ako štát nefunguje dobre. KDH musí prísť s ponukou autentickej sociálnej politiky inšpirovanej kresťanskými hodnotami. Politiky, ktorá posilní rodinu a oslobodí ju z ekonomickej závislosti na štáte," zdôraznila Záborská.

KDH podľa nej musí prichádzať s nápadmi, polemizovať, provokovať. "KDH zosobňuje politickú tradíciu a kultúru, potrebuje však novú krv. Chápem to ako moju misiu, aby v KDH dostali priestor ľudia s energiou na nový štart," doplnila Záborská. Europoslankyňa si myslí, že hnutie by malo dať ponuku na návrat ľuďom ako Vladimír Palko, František Mikloško, Daniel Lipšic alebo Jana Žitňanská, pokiaľ o ňu oni budú mať záujem.

Pred bránami parlamentu

Záborská plánuje na Rade KDH, ktorá sa uskutoční o dva týždne, navrhnúť zrušenie uznesenia o ochote vstúpiť do vlády so stranou Smer-SD z roku 2006. "To viedlo k odchodu Vladimíra Palka, Františka Mikloška a Rudolfa Bauera z KDH," pripomenula europoslankyňa.

Záborská je predsedníčkou krajskej rady KDH v Trenčianskom kraji a v posledných voľbách do Európskeho parlamentu získala 42.976 preferenčných hlasov. K jej politickým témam patrí prorodinná politika, zdravotníctvo a na pôde Európskeho parlamentu aj presadzovanie dôsledného dodržiavania suverenity a právomocí členských štátov predovšetkým v morálno-etických otázkach.

KDH zostalo po sobotňajších voľbách prvýkrát od roku 1990 pred bránami parlamentu, keď získalo 4,94 percenta hlasov. Líder KDH Ján Figeľ po rokovaní predsedníctva v nedeľu vyhlásil, že predseda aj predsedníctvo KDH je pripravené vyvodiť z volebného výsledku politickú zodpovednosť. "Chceme ponúknuť svoje funkcie na Rade i Sneme KDH. Rada bude 19. marca, aby hnutie nabralo novú vitalitu," avizoval Figeľ. Funkcie podpredsedu hnutia sa už vzdal Peter Belinský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok