Pellegrini prevzal zápisnicu o konaní volieb: Musíme rešpektovať výsledok

SITA
7.3.2016 14:36

Zápisnicu o voľbách do Národnej rady prevzal predseda parlamentu Peter Pellegrini. V sídle národnej rady mu ju odovzdali predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány, zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová a predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

Pellegrini prevzal zápisnicu o konaní volieb: Musíme rešpektovať výsledok
SITA/Urban Klement

Pogratuloval zvoleným poslancom parlamentu

Predseda parlamentu počas odovzdávania zápisnice o výsledku volieb vyjadril želanie, že napriek vysokému počtu strán, ktorým sa podarilo dostať do NR SR, sa podarí čo najskôr zostaviť vládu s podporou silnej a stabilnej poslaneckej väčšiny. „V tejto chvíli, na základe rozhodnutia ľudu je na ďalších, na tých, ktorých si ľudia vybrali, aby zabezpečili pokojné, riadne fungovanie krajiny, aby zabezpečili vládu, ktorá dokáže previesť krajinu cez doby úskalia, ktoré má pred sebou,“ konštatoval počas odovzdávania zápisnice Eduard Bárány.

„Osobne, priznám sa, očakával som, že do Národnej rady Slovenskej republiky bude zvolených menej strán. Na druhej strane, ale musíme rešpektovať výsledok volieb. Toto množstvo politických strán prináša do parlamentu pestrosť názorov, pestrosť návrhov možných riešení jednotlivých problémov,“ povedal počas aktu odovzdania volebnej zápisnice pred médiami Peter Pellegrini.

Predseda parlamentu upozornil, že z vlastnej skúsenosti vie, že „toto množstvo strán bude prinášať aj určitú komplikáciu počas hľadania možných riešení a konsenzu v Národnej rade Slovenskej republiky“. V skutočnosti sa podľa Pellegriniho dostali do Národnej rady zástupcovia 11 politických strán, pretože na kandidačných listinách ôsmich strán sú aj zástupcovia ďalších troch politických strán.

„Naozaj, v parlamente budeme mať veľkú pestrosť názorov, veľkú pestrosť politických strán. Preto by som si veľmi želal, aby sa aj vzhľadom, alebo napriek tejto relatívne komplikovanej situácii, podarilo čo najskôr zostaviť vládu, ktorá bude mať odborné kapacity na to, aby dokázala našu krajinu viesť nasledujúce štyri roky, aby mala odbornú kapacitu na to, aby zvládla výzvy, pred ktorými bude Slovenská republika v najbližších mesiacoch a rokoch stáť, vládu, ktorá bude mať za chrbtom silný a stabilný poslanecký klub alebo poslaneckú väčšinu. Pretože bez stabilnej väčšiny v parlamente sa, žiaľ, dlhodobo vládnuť nebude dať,“ dodal po akte odovzdania volebnej zápisnice Peter Pellegrini. Pogratuloval všetkým 150 zvoleným poslancom parlamentu, všetkým, ktorí sa podieľali na zabezpečení sobotňajších volieb do Národnej rady a aj občanom, ktorí 5. marca využili svoje právo a zúčastnili sa na voľbách.

Voľby sú hodinou pravdy

Podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Bárány, „voľby sú hodinou pravdy a dúfajme, že aj sviatkom demokracie. Krajina, ktorá má korektné, riadne voľby, má už tým aj základ demokracie. Viem, že samotné voľby nestačia k tomu, aby sme mohli o niektorom štáte povedať, že je skutočne demokratický, že je skutočne právnym štátom. Ak ale máme riadne a korektné voľby, asi by sme ťažko obhájili opačné tvrdenie“.

Slovenská republika „je krajinou, ktorá si možno ani neuvedomuje význam toho, že má pravidelné, riadne a nespochybniteľné voľby. Toto boli od roku 1989 už deviate parlamentné voľby, a myslím, že žiadne z nich nebolo možné rozumne spochybniť. To je obrovská hodnota, na ktorej možno stavať. To je obrovská hodnota, ktorú si niekedy ani neuvedomujeme, čo všetko nám poskytuje,“ povedal počas slávnostného odovzdávania zápisnice o výsledkoch volieb do Národnej rady Eduard Bárány.

Ako dodal, „z volieb vzniká základ legitimity celého politického systému. Z volieb vzniká to, že politik môže prijímať rozhodnutia“. "Vyhlásili sme oficiálne, definitívne výsledky parlamentných volieb v SR. V tejto chvíli, na základe rozhodnutia ľudu je na ďalších, na tých, ktorých si ľudia vybrali, aby zabezpečili pokojné, riadne fungovanie krajiny, aby zabezpečili vládu, ktorá dokáže previesť krajinu cez doby, úskalia, ktoré má pred sebou.“

Poslanci zvolení pred štyrmi rokmi dňom volieb, teda 5. marca, prídu o poslanecký mandát, zároveň sa voľbami skončí pôsobenie aktuálnej šiestej Národnej rady. Parlament a poslanci v zložení, o akom rozhodli občania 5. marca, odštartuje svoju činnosť na ustanovujúcej schôdzi, ktorú musí podľa Ústavy zvolať prezident do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb. Po ustanovujúcej schôdzi podáva demisiu vláda, čo je predpokladom menovania nového kabinetu.

Pozrite si vyhlásenie predsedu Národnej rady P. Pellegriniho

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok