Krajina s opicou, zlý džin vypustený. Čo o voľbách napísalo zahraničie

ČTK
7.3.2016 11:42

Slovensko skončilo po voľbách s opicou, ktorá je varovaním aj pre ostatných, napríklad pre českého premiéra Bohuslava Sobotku. Vo svojom komentári to napísal rakúsky denník Der Standard.

Krajina s opicou, zlý džin vypustený. Čo o voľbách napísalo zahraničie
SITA

Vypustil z fľaše zlého džina

Vo voľbách sa dostali do parlamentu pravicoví radikáli zo strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko a z výsledku profitovali aj takzvané protestné strany. Maďarský denník Népszabadság zase napísal, že slovenský premiér Robert Fico svoju predvolebnou rétorikou vypustil z fľaše zlého džina.

Pri zostavovaní vlády tak teraz musí zvládnuť doteraz nepoznané problémy. "Novovzniknutá situácia so zmesou strán je pre krajinu náročná, tiež je ale Jóbovou zvesťou pre tých Európanov, ktorí v riešení globálnych problémov dôverujú radšej spoločnému postupu ako samostatnému národnému prístupu. Až Slováci v júli prevezmú predsedníctvo EÚ, tak bude pravdepodobne provizórne zlepená vláda zodpovedná úplne roztrieštenému parlamentu, kde okrem iného bude sedieť aj krajne pravicová Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, "napísal Der Standard.

Opica varovaním pre ostatných?

Rakúsky denník sa domnieva, že by sa slovenská opica mohla stať varovaním pre ostatných. "Napríklad pre sociálnodemokratického premiéra Bohuslava Sobotku. Sobotka na rozdiel od Fica akceptoval dohodnuté kvóty EÚ na prerozdelenie utečencov a neustále sa stráni xenofóbnych výrokov prezidenta Miloša Zemana. Vnútropoliticky ale vďaka tomu čelí tlaku," poznamenal Der Standard s tým, že Fico ukázal, že vynesenie nacionálnej karty môže skončiť Pyrrhovým víťazstvom, ktoré uškodí strane, krajine i Európe.

"Politické cunami zavinili politici hrubými chybami. Robert Fico si myslel, že prehnaným dôrazom na utečeneckú krízu môže pustiť zo zreteľa komplikované problémy zdravotníctva a školstva. Svojou taktikou ale z fľaše vypustil škodlivého džina. Na ním rozdúchanou xenofóbiou si svoju kampaň postavil rasista Kotleba, " napísal maďarský denník Népszabadság. Ten, kto sa teraz pokúsi zostaviť funkčnú vládnu koalíciu, bude podľa maďarského denníka v náročnej situácii. "Robert Fico, ktorý si chce udržať ochabujúcu moc, sa k tomu už prihlásil," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok