Slovensko po volebnom víkende: pat, roztrieštená scéna, predčasné voľby?

TA3 ČTK
7.3.2016 10:04

Parlamentné voľby sa skončili patom, krajina nebude mať stabilnú vládu a hrozia predčasné voľby. Takto reagovali naše tlačené médiá na výsledky parlamentných volieb. Za najväčšie prekvapenie hlasovania označili noviny volebný úspech krajne pravicovej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko.

Slovensko po volebnom víkende: pat, roztrieštená scéna, predčasné voľby?
TA3

Smer prišiel o pohodlnú väčšinu

"Slovensko je po parlamentných voľbách v neistote, aká v krajine ešte nebola. Voľby priniesli patovú situáciu, ktorá sťažuje vytvorenie stabilnej väčšinovej vlády," uviedol denník Pravda, podľa ktorého krajina pravdepodobne smeruje k predčasným voľbám.

Podľa denníka skončilo obdobie "mocenského kraľovania" vládnych sociálnych demokratov premiéra Roberta Fica. Smer prišiel o doterajšiu pohodlnú väčšinu, po voľbách obsadí len 49 kresiel. "Prehnal to s témou migrácie, nepohol s bojom proti korupcii, vsadil výlučne na sociálne balíčky a ekonomické výsledky krajiny," poznamenal tiež denník.

Po voľbách v krajine v podstate neexistuje klasická pravica, reagoval denník na nízky volebný zisk novej strany Sieť a na slabý výsledok Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré po prvý raz od pádu komunizmu nebude zastúpené v Národnej rade. "Čo teraz? Patové výsledky. Dokáže niekto zostaviť vládu? Čakajú Slovensko predčasné voľby?," napísal na titulnej stránke najčítanejší slovenský denník Nový čas. Dodal, že krajinu čaká dlhé obdobie debát s nejasným výsledkom.

Nevypočitateľní politici počas predsedníctva

"Do Národnej rady sa dostalo osem politických strán, v neprehľadnej situácii bude veľmi ťažké zostaviť vládu. Navyše v čase, keď sa má Slovensko ujať predsedníctva v Rade EÚ, nás budú reprezentovať skutočne nevypočitateľní politici," uviedol denník Plus Jeden deň. Tlač poukázala na volebný úspech ĽSNS.

"Krajne pravicové zoskupenie zbieralo hlasy u prvovoličov aj ľudí, ktorí sa nezúčastnili posledných volieb. Jeho zvolenie, podobne ako vstup strany Borisa Kollára do parlamentu, má jedného spoločného menovateľa - frustráciu voličov," napísali Hospodárske noviny.

Denník Sme volebný úspech ĽSNS pravicového radikála a predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu pripísal tiež Ficovej antiimigračnej rétorike. "Robert Fico nastavil diskurz o utečencoch tak, že extrémistické názory už nepatrili len na okraj spoločnosti. Dnes, po parlamentných voľbách, už extrémistická strana sedí v parlamente," uviedol denník.

Dôležité údajne je, aby frustrovaní ľudia pochopili, že prostredníctvom pseudovodcov nezvolili žiadne riešenie a že ich problémy sa časom len prehĺbia. "Voliči hodili granát, politická scéna je po voľbách úplne rozbitá. Úlohou zodpovedných politikov je teraz ukázať, že Slovensko nie je Kotleba a že Slovensko patrí do Európy, napísal Denník N. Dodal, že taktika Smeru v podobe štvania proti utečencom, ktorí sa na Slovensku doteraz neobjavili, priniesla nástup fašistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok