Obyvatelia Čičavy odsúhlasili v referende odvolanie starostky

TA3
5.3.2016 18:30

Miestne referendum, ktoré sa konalo v obci Čičava, okres Vranov nad Topľou, je platné. Obyvatelia obce v ňom odsúhlasili odvolanie Márie Nehilovej z funkcie starostky. Informovala o tom predsedníčka miestnej referendovej komisie Irena Gavelová.

Obyvatelia Čičavy odsúhlasili v referende odvolanie starostky
TASR

Výsledok je platný

Obyvatelia obce odpovedali v referende na otázku: Ste za odvolanie p. Márie Nehilovej z funkcie starostky obce Čičava? Na výber mali možnosti ÁNO alebo NIE. Hlasovacia miestnosť na obecnom úrade bola otvorená od 7. do 20. hodiny. Výsledok referenda teda bol známy skôr ako výsledky tamojších volieb do parlamentu. Volebná miestnosť bola počas dňa prístupná voličom v tej istej budove, no v inej miestnosti.

Výsledok referenda je platný, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Podľa Gavelovej boli tieto podmienky v Čičave splnené. Za odvolanie starostky sa teda mal vysloviť dostatočný počet hlasujúcich.

Z oprávnených voličov v počte 768 sa na referende zúčastnilo 411 hlasujúcich. „Zaznamenali sme teda 53,52-percentnú účasť. Počet platných hlasovacích lístkov bol za ÁNO 367, za NIE 42 a neplatné boli dva hlasy,“ vyčíslila Gavelová.

Petičiari poukazovali na údajné zlé vedenie obce

Ako ďalej uviedla, výsledok referenda vyhlásili pred chvíľou v obecnom rozhlase, informáciu posunuli aj Nehilovej. Poslanci obce by si mali medzi sebou zvoliť na budúcotýždňovom zasadnutí zastupiteľstva zástupcu starostky. Táto funkcia totiž v Čičave momentálne nie je obsadená.

Pod petíciu za vyhlásenie plebiscitu sa podpísalo takmer 300 Čičavčanov. Konanie referenda následne odobrilo obecné zastupiteľstvo. Petičiari poukazovali na údajné zlé vedenie obce. Zastupiteľstvo vytýkalo starostke nespoluprácu a slabú komunikáciu s poslancami. Plebiscit o odvolaní starostky je už druhým v poradí. Prvý, ktorý sa konal v obci vlani v novembri, vyhlásili pre nízku účasť za neplatný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok