Exminister aj poslanec liberálov. Z boja o parlament vypadlo 32 mien

TA3 TASR
3.3.2016 13:45

Nie všetci uchádzači o poslanecké kreslo, ktorých nájdete v sobotu na volebných lístkoch, sú ešte v hre. Z predvolebného boja vypadlo 32 mien. Niektorých stiahli samotné strany, iní sa vzdali sami. Končia podpredseda národniarov či poslanec zastupujúci mimoparlamentnú liberálnu stranu.

Exminister aj poslanec liberálov. Z boja o parlament vypadlo 32 mien
TA3

Zoznam na webe rezortu vnútra

O priazeň voličov sa v sobotňajších parlamentných voľbách uchádza 2882 kandidátov. Kandiduje 23 politických strán, hnutí a koalícií. Zriadených je 5992 okrskových volebných komisií. Na voľby dohliadne spolu 73.237 členov volebných komisií. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. 

V súvislosti s kandidátmi pripomenul, že o poslanecké kreslo malo záujem pôvodne 2914 kandidátov. Z nich však 32 z volebného boja vypadlo. "Z pôvodného počtu 2914 sa v zákonom ustanovenej lehote vzdalo sedem kandidátov a 25 kandidátov odvolali politické strany," uviedol Bárány. Zoznam všetkých, ktorí v predvolebnom boji predčasne končia, zverejnili na webe ministerstva vnútra.

V kandidačných listinách zostávajú

Z volebného boja vypadli niektorí kandidáti zo strán TIP, OĽaNO-NOVA, Most-Híd, KSS, SKOK, #Sieť, SNS, Kotleba - ĽSNS, SMK, Priama demokracia, SaS a Odvaha-Veľká národná a proruská koalícia, ktorá stratila najviac kandidátov. 

Všetci, ktorí odstúpili, alebo ich odvolali, zostávajú zapísaní na kandidačných listinách. Ak im však volič odovzdá preferenčný krúžok, neprihliada sa naň. Hlas zostane strane ako takej. Zoznam kandidátov, ktorí vypadli z boja o poslanecký mandát, by mal byť vyvesený vo volebných miestnostiach.     

Voliť bude môcť približne 4,4 milióna voličov. "Presné číslo bude známe až zo zápisnice o výsledku volieb. V minulých voľbách v roku 2012 to bolo 4.392.451 voličov," doplnil šéf štátnej komisie. Poukázal, že komisia zasadala 11-krát, prijala 198 uznesení a zaevidovala 85 tretích strán.

Riešili aj 12 podnetov

Komisia riešila aj 12 podnetov smerujúcich k porušeniu pravidiel vedenia volebnej kampane, posunula ich ministerstvu vnútra. "Niektoré podania, ktoré sa týkali napríklad porušovania zákona o štátnom jazyku SR, boli postúpené na ďalšie konanie ministerstvu kultúry a jedno oznámenie o podozrení zo spáchania volebnej korupcie odstúpila Generálnej prokuratúre SR," vysvetlil Bárány. Venovala sa aj medzinárodným pozorovateľom OBSE, ktorí pozorujú na Slovensku uplatňovanie novej legislatívy vo voľbách do Národnej rady SR.     

Vo voľbách kandidujú tieto strany: TIP - 1, Strana moderného Slovenska - 2, OĽaNO - NOVA – 3, Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník - 4, Šanca - 5, Sme Rodina – Boris Kollár - 6, Strana zelených Slovenska - 7, koalícia Spoločne za Slovensko - 8, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - 9, VZDOR-strana práce - 10, Most-Híd – 11, SNS -12, Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia - 13, KSS - 14, SDKÚ-DS - 15, Smer-SD - 16, KDH – 17, SKOK - 18, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - 19, #Sieť - 20, SMK - 21, PRIAMA DEMOKRACIA – 22, SaS – 23.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok