Pell: Cirkev sa ohľadom zneužívania detí dopustila obrovských chýb

TA3 TASR
29.2.2016 23:26

Austrálsky kardinál George Pell vypovedal prostredníctvom videomostu pred austrálskou Kráľovskou komisiou, ktorá vyšetruje prípady zneužívania detí kňazmi staré niekoľko desaťročí. Pell sa obetiam ospravedlnil a kritizoval cirkev za predošlý prístup k tejto problematike.

Spolupracuje s pápežom

Rímskokatolícka cirkev sa "dopustila obrovských chýb", keď umožnila kňazom, aby v priebehu stáročí znásilňovali a sexuálne obťažovali deti, povedal austrálsky kardinál George Pell, ktorý je jedným z najbližších spolupracovníkov pápeža Františka.

Pell podľa agentúry AP vypovedal z Ríma prostredníctvom videomosta pred austrálskou Kráľovskou komisiou vyšetrujúcou prípady zneužívania detí kňazmi. V konferenčnej miestnosti sa nachádzali i dve desiatky obetí týchto zločinov, ktorí kvôli Pellovmu svedectvu pricestovali z rozličných kútov sveta.

Škandalózne okolnosti

Hlavný právny zástupca komisie Gail Furness položil Pellovi otázku ohľadom snáh Vatikánu o riešenie tohto škandálu, ako aj jeho minulosti viažucej sa k Austrálii vrátane toho, ako pristupoval k obvineniam zo zneužívania.

"Nie som tu na to, aby som obhajoval neobhájiteľné. Cirkev sa dopustila obrovských chýb a snaží sa ich napraviť," uviedol Pell. Podľa kardinála sa príliš veľa oprávnených obvinení zo sexuálneho zneužívania, pochádzajúcich z hodnoverných zdrojov, často stratilo za "škandalóznych okolností".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok