Opozícia nie je spokojná so stavom podnikateľského prostredia

TA3 TASR
28.2.2016 14:44

Stav podnikateľského prostredia, hlavne čo sa týka malých a stredných firiem, kritizovali v predvolebnej debate na TA3 lídri Mostu-Híd Béla Bugár, SNS Andrej Danko, KDH Ján Figeľ a #Siete Radoslav Procházka.

Opozícia nie je spokojná so stavom podnikateľského prostredia
SITA/Robert Tappert

Spoľahlivé a predvídateľné pravidlá

Podľa Procházku vláda robí všetko pre nepokračovanie hospodárskeho rastu. Za veľký problém považuje chýbajúcu úctu voči ľuďom, ktorí sa živia vlastným úsilím, pričom sa vyslovil za zníženie byrokratického bremena pri podnikaní "Zaslúžia si slobodný vzduch, slobodné podmienky a nechať žiť," uviedol. Zvyšovanie zamestnanosti vidí v tom, aby pre všetkých platili spoľahlivé a predvídateľné pravidlá. Myslí si tiež, že za peniaze, ktoré štát od zamestnancov vyberá, dodáva čoraz horšiu službu v školstve, zdravotníctve, justícii či infraštruktúre.

Figeľ označil slovenskú ekonomiku za "známostnú", a nie ako znalostnú. Rast zamestnanosti a podpora rodiny je podľa neho dôležitejšia ako rast ekonomiky. Je za väčšiu pomoc malým a stredným firmám. "Ak pomôžeme malým, pomôžeme všetkým," dodal, pričom sa mu nepáči prístup vlády Roberta Fica, ktorá pri svojom nástupe najskôr zvýšila dane, a potom z nich financovala sociálne balíčky. "To nie je ani zdravé ani perspektívne pre silný hospodársky rast," upozornil. Je presvedčený o tom, že Slovensko môže mať silnú ekonomiku, ak zavedie rovnú daň z príjmu na úroveň 18 percent a zruší daň pre minimálnu mzdu.

"Treba si všimnúť nahnevaných živnostníkov," podotkol Danko s tým, že sa nemožno pozerať iba na makroekonomické výsledky, pričom sa vyslovil za väčšiu podporu stredného živnostenského stavu a za menej byrokracie. "V očiach pracujúcich ľudí nevidím to šťastie ako napríklad v Rakúsku," podotkol. Nepozdávajú sa mu ani investičné stimuly pre zahraničné spoločnosti. Tie podľa neho treba dávať aj slovenským podnikateľom, a to napríklad na rozvoj kúpeľníctva a turistického ruchu.

Najvyšší hospodársky rast v EÚ

Bugár vidí určité ekonomické výsledky súčasnej vlády, ale súčasne poukázal na vysoké odvodové a administratívne zaťaženie malých a stredných podnikateľov. Je presvedčený o tom, že peniaze z väčšieho výberu daní treba použiť na systémové a adresné riešenia. Tým je napríklad prijatie ústavného zákona o daňovej stabilite. Ním by sa stanovil daňový strop, ktorý by žiadna vláda nemohla prekročiť. "Investičné stimuly nie sú systémové, pretože domáci podnikateľ je znevýhodnený pred zahraničným investorom," upozornil.

Ich spoludiskutujúci Robert Fico pripomenul, že jeho vláda odovzdáva Slovensko v lepšom stave, ako ho preberala v apríli 2012. Poukázal na príchod najvýznamnejšej investícii v Európe za posledné roky v podobe Jaguaru Land Rover. Pripomenul najvyšší hospodársky rast v EÚ, dobrý stav verejných financií, zníženie nezamestnanosti, stabilné ceny v oblasti energií. "Slovensko je na dobrej ekonomickej ceste a je na nás či udržíme trend najpriemyselnejšej krajiny a či nájdeme dostatok kvalifikovanej pracovnej sily pre ďalších investorov," konštatoval s tým, že budúci kabinet musí venovať pozornosť dlhodobo nezamestnaným, duálnemu vzdelávaniu, ako aj podpore najmenej rozvinutých okresov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok