Tajná komnata plná pokladov? Egyptský minister avizoval objav storočia

TA3
27.2.2016 09:56

Celosvetovú pozornosť získal egyptský minister turizmu počas svojej návštevy Španielska. Naznačil, čo mali nájsť v tajných častiach Tutanchamónovej hrobky. Hoci môže ísť o „Veľký tresk“ v archeológii, opatrnosť je na mieste.

Tajná komnata plná pokladov? Egyptský minister avizoval objav storočia
SITA/AP

Veľký tresk v apríli

Egyptský faraón Tutanchamón síce počas svojho panovania dieru do sveta nespravil, je však svetoznámy a nie bezdôvodne. Keď takmer pred sto rokmi vkročil archeológ Howard Carter do jeho zapečatenej hrobky, zostal stáť v nemom úžase. Komory boli naplnené zlatými pokladmi aj artefaktmi nevyčísliteľnej hodnoty.

Je možné, že jeho meno sa s pojmom „objav storočia“ bude spájať aj druhýkrát. Nedávny výskum, ktorý používal najnovšie technológie, odhalil, že za niektorými stenami jeho hrobky zrejme ležia tajné miestnosti. Egyptské úrady už zrejme vedia, čo je v nich.

Egyptský minister turizmu Hišám Zaazou sa na svojej ceste v Španielsku pre miestne noviny ABC vyjadril, že to, čo našli, môže byť "Veľkým treskom" v archeológii. Nepotvrdil však, či ide o roky hľadaný hrob kráľovnej Nefertiti. "Nevieme či pohrebná miestnosť patrí Nefertiti alebo inej žene, ale je plná pokladov," citovalo vyjadrenie aj Paris MatchIndependent. Minister Zaazou podrobnosti neprezradil, len avizoval veľké odhalenia na tlačovej konferencii v apríli.

Opatrnosť je na mieste

Politici zásadné objavy ohlasujú radi, prispievajú tak ku svojej popularite. Niekedy však celú vec poriadne nafúknu.

Honduraský prezident nedávno s veľkou pompou predstavil objav bájneho Mesta opičieho boha, aj keď odborníci s opatrnosťou hovorili len o starej civilizácii. Poľský minister kultúry ohlasoval 99-percentnú istotu objavu nacistického vlaku plného zlata, ale doteraz nie je istá ani existencia tunela, v ktorom sa má nachádzať.

Nejde však len o popularitu egyptského ministra. Egypt, ktorý je na turizme závislý a ktorému výrazne poškodili teroristické útoky a pád ruského dopravného lietadla na Sinaji, by teraz Tutanchamónovu pomoc naozaj privítal.

O tajných miestnostiach v hrobke mladého faraóna sa špekuluje už dlhšie. Hrobka sa opätovne dostala do pozornosti, keď archeológ Nicholas Reeves publikoval svoju teóriu. Na 3D skenoch stien hrobky našiel stopy po škrabancoch a štrbinách. V omietke sa akoby ukazovali dve štvorcové "náplaste". Reeves predpokladal, že ide o falošné steny, za ktorými sa skrýva veľké prekvapenie. Odpoveď mohla poskytnúť mikrokamera, lenže do steny by sa musela navŕtať malá dierka. Egypt sa rozhodol použiť radšej neinvazívni metódu výskumu - skenovanie hrobky, ale aj pyramíd.

Ešte je čo objavovať

Hrobky faraónov skutočne mávajú skryté vchody a tajné miestnosti, napriek tomu sa od svojho vzniku stávali terčom zlodejov. Britský denník Guardian sa zamýšľa, ako je možné, že by domnelá Nefertitina hrobka zostala viac ako 3 300 rokov nedotknutá.

"Toto obdobie a zvlášť Údolie kráľov preskúmalo viac očí a mozgov ako ktorúkoľvek inú časť egyptských dejín. Ale Reeves napriek všetkému a všetkým stále objavuje nové myšlienky. Je toho naozaj veľa, čo treba prebádať," vysvetlil egyptológ a riaditeľ Egyptskej výskumnej spoločnosti Chris Naunton.

Objaviteľovi a priekopníkovi Carterovi trvalo až osem rokov, kým z hrobky v Údolí kráľov vyniesol všetky cennosti. Len predizba obsahovala 700 predmetov, väčšinou zo zlata. Išlo napríklad o pohrebné lôžka, nosidlá či súčasti vozov. Prístavok, kde sa pôvodne skladovali masti a oleje, ukrýval 2 000 vzácnych predmetov väčšinou z obdobia faraónovho detstva, v pokladnici bolo 5 000 objektov, väčšinou na pohrebné a rituálne účely. V samotnej pohrebnej miestnosti sarkofág obklopovali štyri svätostánky. Sarkofág z kremenca obsahoval tri do seba zapadajúce rakvy, tá posledná bola z čistého zlata.

20100216-162812-ny120_0a000002-bf40-2be0.jpg

Nefertiti to byť nemusí

Reeves je presvedčený, že za puklinami sú tajné dvere, kde je miestnosť s telom Nefertiti. Manželka faraóna Achnatona mala vo svojej ríši unikátne postavenie. Dovtedy sa manželky faraónov zobrazovali bez zásadných odlišností, neboli príliš personalizované. Nefertiti však poznáme veľmi dobre, najmä z ikonickej busty, ktorá ukazuje hlavu ženy, ktorá je krásna aj podľa súčasných kritérií.

Zaazouov predchodca na poste ministra Záhí Hawáss si však nemyslí, že v tajnej komore bude Nefertiti. Predpokladá, že tá už v múzeu je a je jednou z mnohých múmií, nájdených v Údolí kráľov.

Väčšina expertov pripúšťa, že kráska bola v skutočnosti aj faraónom. Reeves si myslí, že rozhodovala v tandeme so svojim manželom a po jeho smrti tvorila tím so synom Tutanchamónom. Tutanchamón sa stal faraónom, keď mal osem rokov a zomrel mladý. To by mohlo vysvetľovať aj prečo by on a Nefertiti mohli byť pochovaní v jednej hrobke.

Núdzové riešenie?

Keď mladý faraón zomrel, jeho hrobka ešte zrejme nebola úplne pripravená. Faraóni si totiž chystali hrobky ešte za svojich životov, aby boli čo najlepšie. Tutanchamónova hrobka je na pomery Údolia kráľov malá. Smrť 19-ročného kráľa mohla donútiť veľkňazov siahnuť po záložnom pláne. Jedna z hypotéz tvrdí, že hrob pôvodne určený pre Nefertiti núdzovo použili pre práve zosnulého mladého faraóna.

Hypotézu podporuje aj mnoho ženských predmetov nájdených v hrobke. Navyše, hrobka mladého panovníka smeruje doprava a nie doľava, čo bolo typickejšie pre miesta posledného odpočinku pre mužov. Reeves upozorňuje aj na slávnu posmrtnú masku faraóna. Pri detailnom skúmaní vidno nerovnosti, ktoré ako keby vznikli prekrývaním starších nápisov.

Aj keby sa v Tutanchamónovej hrobke ikonická Nefertiti nenašla, stále môže ísť o objav, aký tu dlho nebol. Miestnosti môžu byť plné nevyčísliteľných artefaktov. Či existujú a čo v nich je, to sa zrejme dozvieme až v apríli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok