Prieskum AKO ukazuje Smer bez väčšiny a silného Kollára s Kotlebom

TA3 TASR
19.2.2016 09:52

Rovných 35 percent hlasov by získal Smer podľa posledného prieskumu agentúry AKO. Väčšinu by nemal, potreboval by koaličného partnera. Do parlamentu by sa dostal aj Boris Kollár. Pred jeho bránami by sa s vyše 4 percentami ocitlo zoskupenie Mariana Kotlebu.

Smer by mal 63 poslancov

Ak by sa parlamentné voľby uskutočnili v polovici februára, so ziskom 35 percent hlasov by v nich zvíťazila strana Smer-SD. Na druhom mieste by skončila SNS (9,4 percenta) a na treťom #Sieť (8,1 percenta). Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry AKO, ktorý sa uskutočnil od 12. do 18. februára formou telefonického dopytovania na vzorke 1200 respondentov.     

Na štvrtej a piatej priečke skončili Most-Híd (6,9 percenta) a OĽaNO-NOVA (6,9 percenta), nasledujú SaS (6,7 percenta), KDH (6,3 percenta) a ako posledná by sa do parlamentu dostala strana Sme rodina - Boris Kollár (5,1 percenta).     

Smer-SD by podľa tohto prieskumu obsadil v parlamente 63 mandátov, SNS 17, #Sieť 14, Most-Híd, OĽaNO-NOVA a SaS po 12, KDH 11 a Sme rodina - Boris Kollár deväť.

Kotleba tesne pred bránami NR SR

Pred bránami zákonodarného zboru by skončili Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (4,2 percenta), SMK (tri percentá), SKOK (2,3 percenta), Strana zelených Slovenska (1,3 percenta), KSS (1,3 percenta), Maďarská kresťanskodemokratická aliancia (0,7 percenta), SDKÚ-DS (0,7 percenta), Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník (0,5 percenta), TIP (0,4 percenta), Šanca (0,4 percenta), VZDOR - strana práce (0,4 percenta), Strana moderného Slovenska (0,2 percenta), Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia (0,1 percenta), Priama demokracia (0,1 percenta) a koalícia Spoločne za Slovensko (0,0 percenta).     

Respondentom bola položená otázka: "V marci tohto roka sa budú konať voľby do NR SR (parlamentu). Ak by sa konali už teraz, ktorú stranu by ste volili? Budem vám v náhodnom poradí čítať všetkých 23 strán, ktoré kandidujú". Maďarské názvy strán sa čítali respondentom maďarskej národnosti v maďarskom jazyku.     

Vo výsledku by 8,1 percenta respondentov nešlo voliť, ďalších 26,9 percenta nevie koho by volilo, 3,1 percenta odmietlo odpovedať. Voliť by išlo 61,9 percenta opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok