Čína umiestnila na sporný ostrov rakety, Obama vyzýva na pokoj

TA3 ČTK
17.2.2016 07:14

Barack Obama spolu s lídrami krajín juhovýchodnej Ázie vyzval k mierovému riešeniu napätia v Juhočínskom mori, na ktorého väčšiu časť si v sporoch s inými krajinami robí nárok Čína. Peking zároveň na jeden zo sporných ostrovov umiestnil batériu raketových odpaľovacích zariadení.

Nároky v Juhočínskom mori

"Akékoľvek nezhody medzi tými, čo si robia nároky, musia byť vyriešené mierovo prostredníctvom zákonných opatrení ako je nastávajúce rozhodnutie arbitráže založené na dohode OSN o morskom práve, ktorú sú strany povinné rešpektovať a podriadiť sa jej," vyhlásil Obama na tlačovej konferencii po summite spoločenstva ASEAN v kalifornskom sídle Rancho Mirage.

Čína si robí nároky na väčšinu Juhočínskeho mora, kde miestami súperí s podobnými nárokmi Vietnamu, Malajzie, Bruneja, Filipín a Taiwanu. Washington dlhodobo spochybňuje snahy Číny kontrolovať oblasť vrátane námorných ciest a nedávno vyslal k ceste v blízkosti jedného z Pekingom nárokovaných ostrovov torpédoborec, čo čínske vedenie odsúdilo.

cina-ostrovy_0a000002-b96c-47b7.png

Rakety zem-vzduch

Čínska armáda podľa satelitných snímok vyslala minulý týždeň k ostrovu Woody, ktorý tvorí súčasť Paracelských ostrovov, dve batérie o sile ôsmich odpaľovacích zariadení rakiet zem-vzduch. Hovorca Pentagonu to podľa agentúry Reuters odmietol komentovať, iba povedal, že USA situáciu pozorne sledujú.

Nemenovaný americký armádny činiteľ potvrdil, že došlo k "zjavnému rozmiestneniu" týchto rakiet na ostrove.

Podobne sa vyjadril aj hovorca ministerstva obrany Taiwanu ktorý si tiež robí na ostrovy nárok. "Zainteresované strany by mali spoločne usilovať o udržanie mieru a stability v oblasti Juhočínskeho mora a vzdať sa podnikania akýchkoľvek jednostranných krokov, ktoré by zvýšili napätie," povedal hovorca David Lo.

Peking sa doteraz k záležitosti nevyjadril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok