Nechytajte ženy za zadok a akceptujte gejov, radia manuály pre migrantov

TA3
6.2.2016 09:46

Rozporuplné reakcie vyvolali obrázkové manuály, ktorými sa európske vlády snažia usmerniť správanie tisícok migrantov, hľadajúcich na Starom kontinente lepší život.

Nechytajte ženy za zadok a akceptujte gejov, radia manuály pre migrantov
ČTK/ZUMA/Nikolas Georgiou

Manuály aj mobilné aplikácie

Európania sa boria s problémom, ako začleniť do svojej spoločnosti tisícky migrantov, ktorí neustále prúdia za vytúženým životom z problémových oblastí. Veľké problémy s nimi už má aj predtým otvorené Nemecko.

Odlišnosti medzi západnou kultúrou a zvykmi, ktoré si prinášajú migranti, sú častým dôvodom napätia. V Nemecku už vzniklo niekoľko grafických príručiek, plagátov, ale aj mobilných aplikácií a podcastov, ktoré vysvetľujú hlavné rozdiely v správaní.

Štrnásťobrázkový manuál, ktorý uverejnila bavorská televízia na konci minulého roka, sa stal hitom sociálnych sietí. Viacerým svojou naivnou grafikou pripomína manuály na letiskách. Prostredníctvom obrázkov sa manuál snaží naučiť migrantov, aby neobťažovali ženy, nebili deti alebo akceptovali homosexuálne dvojice v nemeckých uliciach.

Zjednodušené kresby inšpirovali k satirickým odpovediam na Twitteri. Libanonsko-britský architekt Karl Sharro napríklad vytvoril manuál ako by sa Západ nemal správať na Strednom Východe. Jeho zjednodušené ilustrácie naznačujú, že Západ by sa mal vyvarovať náletov, invázie do Iraku, alebo poskytovania slzného plynu a smrtiacich zbraní represívnym režimom.

Sťažnosti z plavární

Letáky sa objavili aj na nemeckých kúpaliskách. Obrázky v nemčine, ale aj v arabčine a angličtine upozorňujú, že obťažovať ženy na kúpaliskách je zakázané, rovnako aj kúpanie sa v spodnej bielizni namiesto plaviek, či skákanie do vody.

swimming-refugees-cartoon_0a000002-b192-59d1.jpg

Séria ilustrácií vyšla po tom, ako migrantom zakázali vstup do niektorých bazénov. V západonemeckom meste Bornheim pristúpili k tomuto opatreniu preto, lebo zaznamenali viacero sťažností pre obťažovanie zo strany azylantov. Sociálny úrad mesta zároveň navštívili utečeneckú ubytovňu a osobne jej osadenstvo upozornil, ako sa treba správať k nemeckým ženám.

Informačné grafiky pre migrantov sa rozhodli distribuovať napríklad aj vo švajčiarskom Luzerne. Išlo o prevenciu pred problémami počas februárového karnevalu. Veľký červený krížik ukazuje, že bitie žien alebo detí je zakázané. Pri obrázku dvoch bozkávajúcich sa mužov a dvoch bozkávajúcich sa žien je veľká zelená fajka, ktorá naznačuje, že takéto správanie treba akceptovať.

V kantóne Luzern žije približne 1 800 žiadateľov o azyl, ktorí sú rozdelení po utečeneckých centrách. Švajčiarsko sa však na rozdiel od Nemecka bráni prijatiu masy utečencov a neuplatňuje politiku otvorených dverí ako donedávna nemecká kancelárka Angela Merkelová.

plagat-swiss-migrant_0a000002-b193-73cd.jpg

Sprievodca v mobile je lepší

Oveľa lepšiu odozvu medzi Nemcami a aj samotnými migrantami na rozdiel od plagátov a kreslených manuálov zaznamenala mobilná aplikácia Ankommen (Príchod). Väčšina utečencov prichádza do Európy vybavená práve mobilmi, ktoré im pomáhali pri navigácii a prostredníctvom nich zostávajú v kontakte s rodinou a získavajú praktické informácie na cestu.

Tvorcovia nazvali aplikáciu Sprievodcom pre prvé týždne v Nemecku. Neobsahuje žiadne reklamy a bola navrhnutá tak, aby už po stiahnutí nevyžadovala internetové pripojenie. Aplikácia v angličtine, arabčine, nemčine, francúzštine a jazyku farsi obsahuje pár fráz v nemčine, stať o nemeckých zvykoch, sprievodcu azylového procesu, ale aj rady, ako si hľadať prácu.

screen-ankommen_0a000002-b193-dbab.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok