Turci nepovolili Rusom prieskumný let, tí hovoria o nebezpečnom precedense

ČTK
3.2.2016 20:26

Turecko odmietlo povoliť prelet svojho územia ruskému prieskumnému lietadlu. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého ide o "nebezpečný precedens". Turecko a Rusko sú signatármi dohody o otvorenom nebi, ktorá takéto lety umožňuje, uviedla agentúra TASS.

Turci nepovolili Rusom prieskumný let, tí hovoria o nebezpečnom precedense
SITA/AP

Porušenie medzinárodnej zmluvy

Itinerár plánovaného ruského letu, ktorý sa mal uskutočniť od 1. do 5. februára, zaslala ruská armáda tej tureckej v príslušnom časovom predstihu. Ankara ale odmietla povoliť prelet nad svojím územím s poukazom na to, že s plánovanou trasou oboznámená nebola.

"To vytvára nebezpečný precedens pre nedostatočnú kontrolu vojenskej činnosti štátu, ktorý je účastníkom Zmluvy o otvorenom nebi," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Zmluva nadobudla platnosť v roku 2002 a podpísalo ju 30 krajín vrátane Spojených štátov a členov Európskej únie. Signatárskym krajinám dáva možnosť si vzájomne monitorovať vojenské objekty a sily s cieľom udržiavať medzi sebou vzájomnú dôveru, upozornila agentúra AFP.

Narušenie vzdušného priestoru

Vzťahy medzi Ankarou a Moskvou sa citeľne zhoršili, keď na konci minulého novembra turecká armáda zostrelila nad turecko-sýrsku hranicou ruský bombardér. Ankara Moskvu obvinila z narušenia tureckého vzdušného priestoru, čo Moskva poprela.

Minulý týždeň Ankara znovu obvinila Rusko, že jeho lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor. Moskva reagovala vyhlásením, že ide o tureckú propagandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok