Zločinec Eichmann prosil o milosť, Izrael zverejnil jeho žiadosť

TASR
27.1.2016 20:21

Izrael zverejnil po vyše polstoročí od popravy nacistického pohlavára a vojnového zločinca Adolfa Eichmanna jeho žiadosť o milosť. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenia izraelskej vlády.

Zločinec Eichmann prosil o milosť, Izrael zverejnil jeho žiadosť
SITA/AP

Architekt holokaustu

Zverejnená žiadosť o milosť je súčasťou rozsiahlejšej výstavy zaznamenávajúcej proces s Eichmannom, ktorá sa pri príležitosti medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu koná v sídle izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

"Eichmanove zlo bolo hmatateľné - vyvraždil celé rodiny a znesvätil národ, " uviedol Rivlin. "Jeho žiadosť o amnestiu, ktorú sme tu dnes odhalili, dokazuje, že Eichmann a jeho rodina pochopili, že vrah ako Eichmann bude v Izraeli odsúdený a spravodlivosť bude vykonaná," dodal prezident.

Medzi dokumentmi zverejnenými na výstave je žiadosť o milosť, ktorú Eichmann v roku 1962 adresoval vtedajšiemu izraelskému prezidentovi Jicchakovi Benovi Cvimu a tiež aj Cviho súkromné poznámky.

Vyhováral sa na príkazy

Eichmann vo svojej žiadosti o milosť píše: "V rozsudku ohľadne mňa spravili sudcovia zásadnú chybu v tom, že nie sú schopní vcítiť sa do obdobia a situácie, v ktorej som sa ocitol počas vojnových rokov... Nie je pravdou, že som osobne zastával takú vysokú hodnosť, aby som bol schopný perzekvovať či bol osobne perzekútorom... Sudcovia vo svojom verdikte ignorovali fakt, že som nikdy nezastával takú vysokú pozíciu... a ani som neudeľoval príkazy, no vždy som len konal na príkaz niekoho."

Na otvorení výstavy sa zúčastnili osoby, ktoré prežili holokaust, ako aj ďalší ľudia, ktorí pri procese s Eichmannom zohrali kľúčovú úlohu.

Eichmann, známy ako "architekt holokaustu", ušiel po vojne z Nemecka do Argentíny. Tam ho zajali členovia izraelskej tajnej služby Mosad a previezli do Izraela, kde sa s ním po niekoľkých mesiacoch začal 11. apríla 1961 súd. Hoci väzeň tvrdil, že iba počúval rozkazy, usvedčili ho z vojnových zločinov a tiež zo zločinov proti ľudskosti.

Mimoriadne sledovaný proces sa skončil 15. decembra 1961 vynesením očakávaného rozsudku - trestu smrti. Eichmannovu žiadosť o udelenie milosti zamietli a vo veku 56 rokov ho 1. júna 1962 obesili.

x_0a000002-ab90-c8ec.jpg
y_0a000002-ab90-f534.jpg
z_0a000002-ab91-21ac.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok