USA "veľmi pozorne" monitorujú Poľsko. Posvietia si na ich demokraciu

TASR
24.1.2016 16:56

Spojené štáty "veľmi pozorne" monitorujú situáciu v oblasti dodržiavania demokratických princípov v Poľsku. Uviedol to dnes obchodný splnomocnenec USA Michael Froman, ktorého citovala agentúra Reuters

USA "veľmi pozorne" monitorujú Poľsko. Posvietia si na ich demokraciu
SITA/AP

"Vývoj v Poľsku sledujeme veľmi pozorne ... Ako demokratický štát si chceme byť istí, že tamojšia demokracia pokračuje v riešení vzniknutých problémov," vyhlásil Froman počas návštevy kampusu Google vo Varšave.

Týmito slovami reagoval na otázku, či má Washington obavy z vývoja v Poľsku po tom, ako EÚ minulý týždeň aktivovala mechanizmus, v rámci ktorého chce sledovať dodržiavanie princípov tamojšieho právneho štátu.

Otázka sa tiež týkala minulotýždňového rozhodnutia agentúry Standard & Poor's, ktorá znížila rating Poľska a stanovila krajine negatívny výhľad. Ako dôvod uviedla kroky poľskej vlády, ktoré by mohli oslabiť nezávislosť a efektívnosť kľúčových inštitúcií.

Obavy EÚ vyvolali legislatívne zmeny vo fungovaní poľského ústavného súdu a v postavení verejnoprávnych médií, ktoré ihneď po nástupe k moci presadila nová  vláda zostavená národno-konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok