Záujem o úvery na obnovu budov je obrovský, štát nemá dosť peňazí

TASR
4.4.2012 17:00

Záujem o úverovú podporu na obnovu a zatepľovanie bytových budov ďaleko prevyšuje finančné možnosti Štátneho fondu rozvoja bývania. Počas prvého štvrťroka 2012 prevýšili požiadavky žiadateľov vyčlenenú sumu na tieto účely o viac ako 37 miliónov eur.

Záujem o úvery na obnovu budov je obrovský, štát nemá dosť peňazí
SITA

V rozpočte ŠFRB bola na obnovy bytových budov vyčlenená čiastka vo výške 30 miliónov eur a na zatepľovanie 14 miliónov eur. Na fond bolo zatiaľ doručených 713 žiadostí. Z toho 301 v rámci obnovy a 104 v účele zatepľovania bytových a rodinných domov. Zvyšok tvorili žiadosti o podporu iných aktivít. "Zvýšený dopyt o poskytnutie úverovej podpory je aj v účele kúpa bytu v bytovom dome," uviedol ŠFRB. Záujem a podávanie žiadostí žiadateľov o úver pritom pokračuje aj v ďalších mesiacoch tohto roka.

S cieľom umožniť financovanie obnovy a zatepľovania aj ďalším žiadateľom, ktorí spĺňajú podmienky, požiadal fond Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR o odsúhlasenie zmeny v rozpočte. Tá bola schválená dňa 2. apríla 2012 a presúva financie určené na výstavbu nájomných bytov do účelov obnovy bytových budov a kúpy bytov. Podľa informácií ŠFRB však spolufinancovanie nájomných bytov ohrozené nebude. "Ani uvedená úprava rozpočtu však nebude stačiť pokryť predkladané požiadavky o úvery zo ŠFRB v účeloch obnovy a zatepľovania," skonštatoval fond.

Úver na obnovu bytovej budovy je možné poskytnúť do výšky 80 % z obstarávacej ceny stavby s 1-% úrokom a lehotou splatnosti do 20 rokov. Okrem zateplenia a odstránenia systémových porúch bytových domov môžu vlastníci bytov a nebytových priestorov v rámci tohto účelu financovať aj opravu a modernizáciu spoločných častí a zariadení bytových domov. Napríklad opravu a výmenu výťahov, vykurovacieho systému, spoločných vodovodných, teplonosných, kanalizačných, elektrických a plynových rozvodov.

Úver na zatepľovanie bytových a rodinných domov, ktorého podmienky boli stanovené Vládnym programom zatepľovania v roku 2009, je vymedzený len na komplexné zateplenie bytovej budovy. Poskytuje sa do výšky 100 % oprávnených nákladov stavby, ale maximálne vo výške 80 eur na m2 zatepľovanej plochy bytového domu alebo 50 eur na m2 zatepľovanej plochy rodinného domu. Je to bezúročný úver s lehotou splatnosti do 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok