Katalánsko chce nezávislosť, nový premiér vyzval k odtrhnutiu

TA3 ČTK
10.1.2016 19:05

Novovymenovaný katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý sa postavil do čela regionálnej koaličnej vlády, vyzval k odštartovaniu procesu odtrhnutia od Španielska. Puigdemont povedie nový kabinet na základe koaličnej dohody strán podporujúcich nezávislosť prosperujúceho regiónu od vlády v Madride.

Mas to vzdal

"Musíme odštartovať proces vytvorenia nezávislého štátu v Katalánsku, aby rozhodnutia katalánskeho parlamentu boli suverénne," povedal Puigdemont zhromaždeným katalánskym poslancom pred jeho očakávaným zvolením do čela novej vlády.

Kabinet vznikne na základe dohody medzi koalíciou Spoločne pre Áno, ktorá vyhrala jesenné predčasné voľby do regionálneho parlamentu, a ľavicovou stranou Kandidátka ľudovej jednoty, ktoré majú v katalánskom parlamente väčšinu. Dohoda o spoločnej vláde dlho viazla na tom, že sa obe strany nemohli dohodnúť na tom, kto bude premiérem. CUP odmietala doterajšieho šéfa regionálnej vlády Artura Masa a ten do poslednej chvíle bojoval o svoje udržanie vo funkcii.

Nakonec to ale vzdal, pretože hrozili predčasné voľby. A vyhliadka na ne vyvolala medzi najsilnejšími zoskupeniami obavy, že v opakovaných voľbách o svoju terajšiu spoločnú väčšinu prídu.

Za spoločný cieľ

Päťdesiattriročný Puigdemont, ktorý ho má nahradiť a ktorý patrí do Spoločne pre Áno, bol doposiaľ predsedom združenia radníc katalánskych miest podporujúcich nezávislosť. Je známy ako vytrvalý zástanca nezávislosti regiónu, ktorý má asi 7,5 milióna obyvateľov.

CUP je krajne ľavicovou stranou, ktorá odmieta členstvo Katalánska v NATO a Európskej únii. Strana Masa je naopak stredo-pravá, naklonená podnikateľom. Obe majú ale za spoločný cieľ dospieť k referendu, ktoré by rozhodlo o zotrvaní Katalánska v španielskom kráľovstve či o odtrhnutí. Madridská ústredná vláda tieto snahy ostro odsuzuje a spoločne s ústavným súdom sa jej zatiaľ darí separatistom klásť prekážky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok