Ministerstvo spravodlivosti začína zverejňovať údaje o práci sudcov

TASR
4.4.2012 10:48

Ministerstvo spravodlivosti začalo zverejňovať ročné štatistické výkazy jednotlivých sudcov. Informoval o tom jeho hovorca Peter Bubla s tým, že to vyplýva z druhého balíka zmien sudcovských zákonov, ktorý presadila šéfka rezortu Lucia Žitňanská.

Ministerstvo spravodlivosti začína zverejňovať údaje o práci sudcov
SITA

"Na webe ministerstva pribúdajú denne ročné štatistické výkazy konkrétnych sudcov. Každoročne ich má vyhotovovať predseda súdu a do 30. apríla majú byť zverejnené na webe Ministerstva spravodlivosti SR," povedal Bubla. Upozornil, že v prípade výkazu nejde o hodnotenie práce sudcu, ale o špecifickú formu štatistického zisťovania stupňa, napríklad výkonnosti sudcu.

Výkaz je podľa neho jedným z podkladov na pravidelné hodnotenie sudcu a môže sa stať dôležitým zdrojom informácií pre vedenie súdov a pre efektívny manažment súdov. Komplexným pravidelným hodnotením majú prejsť do niekoľkých rokov všetci sudcovia. "Ak bude hodnotenie negatívne, môže to znamenať aj disciplinárne konanie voči sudcovi a pri opakovanom neuspokojivom hodnotení aj odchod z justície," povedal Bubla. Ďalej informoval, že súčasťou výkazu je aj informácia o opatreniach predsedu súdu prijatých v prípade, že výkonnosť sudcu je nižšia ako priemerná, alebo dôvody neprijatia týchto opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok