Okrúhlica by uvítal vyššiu toleranciu voči marihuane

TASR
4.4.2012 10:07

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica poznamenal, že štatisticky veľa ľudí zakúsi počas svojho života marihuanu. Mnohým mladým ľuďom to zničí život, keďže im ostane za nájdeného jointa zápis v trestnom registri.

Okrúhlica by uvítal vyššiu toleranciu voči marihuane

Benevolentnejšie tresty za držanie marihuany by pomohli mnohým mladým ľuďom, lebo by ich do konca života nesprevádzala stigma zápisu v registri trestov. Povedal pre agentúru SITA riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Ten by uvítal zníženie trestu pre ľudí, u ktorých sa nájde marihuana. Argumentoval, že ani v krajinách, ktoré benevolentnejšie tresty zaviedli, nenastal žiadny spoločenský rozvrat, práve naopak, realita ukazuje, že vyššia tolerancia voči marihuane vo väčšine západnej Európy funguje. Podčiarkol však, že nehovorí o legalizácii marihuany.

Okruhlica poznamenal, že štatisticky veľa ľudí skúsi počas svojho života marihuanu. „Faktom je, že veľa mladým to potom zničí život, keď majú zápis v trestnom registri, aj keď je to podmienečný trest. Vylúčia ich zo školy, nezmaturujú...,“ zhodnotil. Poznamenal, že sú aj prípady, kedy sa niekomu v škole zlomyseľne joint podstrčí, zavolá sa anonymne polícia do školy a potom nastanú problémy.

Podľa neho by sa znížením trestu predišlo celoživotným škodám hlavne u mladých ľudí. Okruhlica vyzdvihol fakt, že centrum už roky poukazuje na to, že „bežní užívatelia“ marihuany by nemali byť trestaní, nemali by mať zápis v trestnom registri. Podotkol, že táto problematika sa často zjednodušuje. Podľa jeho slov ide o to, že tresty sa ukladajú za držanie látky. „Za malé množstvo, napríklad len jedného jointa. A to už je trestné, jeden joint. Ale ak sa zistí látka, najčastejšie, v moči, keď privedú, čo ja viem 17-ročného na vyšetrenie, to nie je trestné, to je potom diagnostika či je závislý, alebo nie, či užil, či neužil. Trestné je však stále to, ak u neho polícia toho jointa nájde,“ objasnil.

Myslí si, že nemá zmysel za joint, ktorý je pre jeho vlastné použitie, ho takto prísne postihovať. Dodal, že vo väčšine krajín sa to berie na úrovni priestupku.
Akým spôsobom by ale túto problematiku vyriešil on, presne odpovedať nevedel. Povedal však, že vo svete, ba v samotnej Európe možno vidieť mnoho modelov, ktoré fungujú. „Treba expertne rozhodnúť, akým spôsobom sa to bude realizovať (...) treba odlíšiť dílera od užívateľa, ale problém je aj v tom, ako odlíšiť dílera, ak je sám užívateľom,“ skonštatoval. Podľa Okruhlicu by sa mali vyhodnotiť dostupné štatistiky, či už policajné, alebo lekárske, o užívateľoch marihuany a prihliadnuť aj na také faktory akými sú napríklad vek či množstvo látky. Priznal, že nájsť balans pri užívaní a držaní marihuany je komplikované, ale ak dôjde k debate o znížení trestu za marihuanu na úrovni národnej rady, je to krok správnym smerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok