PR správa

Rozdýchavate dlhšie, ako je zdravé?

PR
7.12.2015 08:00

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je neprenosné pľúcne ochorenie, ktoré postihnutých postupne oberá o dych. CHOCHP je celosvetovo 4. najčastejšou príčinou úmrtí, zomrú na ňu viac než 3 milióny ľudí ročne a až polovica ľudí s týmto ochorením nevie, že ním trpí.

Rozdýchavate dlhšie, ako je zdravé?

CHOCHP zapríčiňuje vo svete smrť jedného človeka každých 10 sekúnd, postihuje mužov aj ženy, približne 70 % pacientov však tvoria muži.

Skoré štádiá CHOCHP zostávajú často nerozpoznané

CHOCHP sa diagnostikuje pomocou dychového testu nazývaného spirometria. Tento bezbolestný test zaberie iba pár minút, zmeria objem vzduchu, ktorý človek dokáže vydýchnuť, a dĺžku času, ktorú mu to zaberie. Vedci sa zaoberajú aj výskumom ďalších metód na skoršie rozpoznanie CHOCHP.

Skoré štádiá CHOCHP zostávajú často nerozpoznané, čiastočne aj preto, že mnohí ľudia podceňujú symptómy ako dýchavičnosť, chronický kašeľ a vykašliavanie hlienu a považujú ich za prirodzenú súčasť starnutia alebo logický dôsledok fajčenia.

Ako sa CHOCHP prejavuje?

• Kašeľ pretrvávajúci najmenej 3 mesiace v roku, opakujúci sa každý rok,
• dýchavičnosť, zadýchavanie sa – pacientom sa nedostáva vzduch, majú problémy s chôdzou hore po schodoch, do kopca, dobehnúť autobus, robiť domáce práce alebo práce v záhradke, rozprávať počas chôdze,
• pocit zvierania v hrudníku,
• dlhodobý kašeľ s vykašliavaním hlienu,
• modranie pier a nechtových lôžok,
• časté infekcie dýchacích ciest,
• únava,
• úbytok hmotnosti.

Správna liečba pomáha zmierniť príznaky a spomaliť zhoršovanie CHOCHP

Manažment ochorenia sa za posledné roky výrazne zlepšil, preto by pacienti mali o svojich ťažkostiach hovoriť s lekárom a neuspokojiť sa s pocitom, že lepšie to už nebude.

"Pacienti by mali prestať fajčiť a snažiť sa vylúčiť všetky ostatné rizikové faktory, ktoré sa podieľajú na vzniku a rozvoji ochorenia. Základnou farmakologickou liečbou sú inhalačné bronchodilatanciá, ktorých mechanizmus účinku spočíva v udržiavaní priechodnosti dýchacích ciest počas výdychu. Používaním inhalačných systémov vieme dosiahnuť podstatne vyššiu lokálnu koncentráciu účinnej látky, rýchly nástup účinku a minimalizovanie vedľajších systémových účinkov. Moderná liečba pozná v indikovaných prípadoch aj duálne kombinácie rôznych molekúl s bronchodilatačným účinkom, respektíve kombináciu s inhalačným kortikoidom, ktorý sa do liečby pridáva pre svoj protizápalový účinok. Lieky sa pacientovi pridávajú postupne a v závislosti od štádiovosti ochorenia. Liečba, aby bola účinná, musí byť pravidelná, dlhodobá a tzv. personalizovaná, t. zn. "šitá na mieru konkrétnemu pacientovi". Za kľúčovú úlohu pre nás považujeme edukáciu pacientov a aj ich rodinných príslušníkov." povedala hlavná odborníčka MZ SR pre pneumológiu a ftizeológiu doc. MUDr. Marta Hájková, CSc., MPH., primárka kliniky pneumológie a ftizeológie SZÚ.

Ako ste na tom VY?

Nasledujúce otázky Vám môžu pomôcť odhaliť podozrenie na CHOCHP:

1. Kašlete niekoľkokrát za deň väčšinu dní v roku? - Áno - Nie
2. Vykašliavate po väčšinu dní hlieny? - Áno - Nie
3. Zadýchavate sa častejšie ako vaši rovesníci? - Áno - Nie
4. Máte viac ako 40 rokov? - Áno - Nie
5. Ste súčasný alebo bývalý fajčiar? - Áno - Nie

Ak ste odpovedali áno na tri a viac otázok, konzultujte so svojím lekárom, či môžete trpieť CHOCHP.

Skoré odhalenie CHOCHP dáva vyššiu nádej na predchádzanie ďalšiemu poškodeniu pľúc. Dostupná liečba pomáha pacientom v každom štádiu ochorenia cítiť sa lepšie a viesť aktívnejší život. Akékoľvek otázky týkajúce sa príslušného ochorenia alebo spôsobu jeho liečby je potrebné konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Podrobnejšie informácie dostupné na požiadanie: GlaxoSmithKline Slovakia, s. r. o.
Galvaniho 7/A, 821 04 Bratislava 2 | tel.: 02 / 48 26 11 11 | fax: 02 / 48 26 11 10 www.gsk.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok