Fico predstavil tretí sociálny balík, bude stáť miliardu eur

TA3 TASR
5.12.2015 12:10

Asi tisíc delegátov sa zišlo na sneme strany Smer-SD v Nitre. Predseda vládnej strany Robert Fico predstavil tretí sociálny balíček.K realizácii by malo prísť, ak bude Smer-SD vo vláde aj po voľbách v roku 2016.

Pracovné miesta aj nájomné byty

Tretí sociálny balíček, ktorý predstavil predseda Smeru-SD na sneme v Nitre, má desať bodov. Pamätá na študentov, nízkopríjmové skupiny ľudí či učiteľov. „Chcem poďakovať ministrovi Petrovi Kažimírovi, ktorý musel odobriť prvý, druhý aj tretí balík,“ povedal premiér.

Celkový objem tretieho balíka má byť podľa premiéra Roberta Fica v sume asi jednej miliardy eur. Prvým bodom je vytvorenie 100-tisíc pracovných miest do roku 2020. Má sa tak podporiť pôdohospodárstvo aj stavebníctvo. Nízkopríjmoví zamestnanci budú mať nižšie zdravotné odvody, čo bude stáť asi 90 miliónov eur.

Počet nájomných bytov by sa mal zvýšiť asi o 5-tisíc. Pribudnú aj učiteľské byty. „Štát postaví približne dvetisíc nájomných bytov pre začínajúcich učiteľov,“ povedal Robert Fico. Mladí učitelia by mali platiť len režijné náklady.

Študenti dostanú príspevok na bývanie. Rekonštrukcia internátov si vyžiada 50 miliónov eur, pričom sa obnoví 10-tisíc miest. Dôchodcovia s najnižšími príjmami by mali dostať dvojnásobné vianočné príspevky.

Tretí sociálny balík pamätá aj na opatrovateľov postihnutých detí a dôchodcov. V regiónoch sa budú rekonštruovať cesty, čo bude stáť 100 miliónov eur.

Po bezplatných vlakoch prichádzajú aj bezplatné autobusy. V uliciach sa zvýši počet policajtov. Má sa tak zvýšiť bezpečnosť. „Aby sme mohli kľudne žiť, pracovať, oddychovať a spať,“ povedal o poslednom opatrení predseda vládnej strany Robert Fico.

Kritizoval opozíciu

Opozičné strany na Slovensku si kladú jedinú otázku, a to, ako skresať Smeru-SD percentá vo voľbách. Vo svojom prejave na slávnostnom sneme strany Smer-SD v Nitre to vyhlásil premiér a predseda strany Robert Fico s tým, že so Smerom-SD nikto nesúťaží a nikto neponúka lepšie spravovanie vecí verejných.

"Odkazujem všetkým, ktorí sa radi hrabú v špine, že podpora verejnosti sa nedá budovať na špine, ale len na pozitívnom programe za niečo a na plnení verejných sľubov," odkázal Fico opozícii. V tejto súvislosti kritizoval aj opozíciou avizované odvolávanie ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) pre kauzu kompy na Dunaji. "Návrh podali 92 dní pred voľbami. Podať to môžu len politici, ktorí si želajú parlamentný kravál. Vedia, že to nemá šancu, ale robia tak, lebo nič iné nevedia. Nevedia súťažiť," povedal premiér.

Nebolo to zúfalstvo ani zábava

Pravicových politikov sa pýtal, kto im bránil, aby aspoň jedna pravicová strana aspoň raz vyhrala voľby. "Prečo ste za 25 rokov nevyhrali voľby ani raz, ale moralizujete pri tých, ktorí ich vyhrali? Urobte to, aby už nikdy nevládol zlepenec, ale stabilná koalícia," odporučil.

Na margo rokovaní Mosta-Híd, KDH a #Siete o spolupráci Fico povedal, že ak sa tri strany stavajú do alternatívy, mali by verejnosti túto svoju víziu dopovedať. "Nikdy totiž nebudú schopní vytvoriť väčšinu a budú potrebovať SaS aj OĽaNO. Budú teda potrebovať nový zlepenec," myslí si.

Fico pripomenul, že strana Smer-SD nebola ako silná sociálno-demokratická alternatíva zakladaná ani zo zúfalstva, ani zo zábavy. "Stranu Smer sme zakladali ako dlhodobý projekt, ako záruku rovnováhy na slovenskej politickej scéne. Priznávam, že máme svoj vlastný štýl. Vôbec sa nehnevám, ak nás niekto vníma ako prirodzených, neotesaných a ľudových. Sociálna demokracia na Slovensku je realita, to nie je žiadne snívanie," zdôraznil Fico.

Pozrite si celý prejav Roberta Fica na sneme strany v Nitre

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok