Rusko má nový zákon o politických stranách

TASR
4.4.2012 07:09

V utorok večer ho podpísal prezident Dmitrij Medvedev, podľa ktorého Rusko týmto krokom nastúpi na "normálnu a modernú cestu" k demokracii.

Rusko má nový zákon o politických stranách
ČTK

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok podpísal novú právnu úpravu činnosti politických strán. Zákon, ktorý vstúpi do platnosti v stredu, by mal umožniť jednoduchšie zakladanie politických strán a hnutí. Na jej základe bude pre vznik novej strany potrebných 500 podpisov namiesto aktuálnych 40 tisíc a úrady nebudú dokumenty strán kontrolovať každý rok ale každé tri. Medvedev po utorkovom podpise za prítomnosti lídrov neregistrovaných strán uviedol, že Rusko týmto krokom nastupuje na "normálnu a modernú cestu" k demokracii.

Prezident zákon predložil ešte v januári, a to na základe požiadaviek protivládnych demonštrantov. Tento krok s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k nárastu počtu strán na ruskej politickej scéne, ktorých je v súčasnosti osem. Zmena je jedným z prvých politických ústupkov ruského vedenia po masových protestoch proti vláde Vladimira Putina. Časť ruskej opozície nie je úplne spokojná, pretože zákon neumožňuje vytváranie blokov viacerých strán. Obáva sa tiež, že príliš veľký počet strán povedie k roztrieštenosti politickej scény.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok