Španieli katalánskej nezávislosti neprajú, rezolúcia o odtrhnutí neprešla súdom

ČTK
2.12.2015 16:45

Španielsky ústavný súd oznámil, že jednohlasne zrušil rezolúciu katalánskeho parlamentu z 9. novembra, ktorá usilovala o vyhlásenie referenda o nezávislosti tohto autonómneho regiónu.

Najrýchlejšie rozhodnutie v histórii

Podľa katalánskej verzie španielskeho denníka El País tak súd vykonal v jednom zo svojich najrýchlejších rozhodnutí v histórii. Rezolúciou sa ústavný súd zaoberal od 11. novembra na žiadosť španielskeho premiéra Mariana Rajoya.

Podpredsedkyňa katalánskej vlády Neus Muntéová sa už ale skôr nechala počuť, že Katalánsko bude v procese vedúcemu k nezávislosti pokračovať napriek rozhodnutiu súdu. Výzvu k ignorovaniu ústavného súdu podľa španielskych médií obsahuje aj samotná rezolúcia katalánskeho parlamentu.

Rozhodnutie chcú ignorovať

Separatistické strany, ktoré majú v katalánskom parlamente väčšinu, chcú v roku 2017 usporiadať referendum o vyhlásení samostatnosti. Madrid to ale odmieta. Španielska ústava vyhlásenie nezávislosti niektorého z regiónov zakazuje.

Ústavný súd už vlani zakázal aj referendum o nezávislosti, ktoré sa malo konať 9. novembra. Nakoniec katalánska vláda usporiadala iba nezáväzné hlasovanie, v ktorom sa pre nezávislosť na Španielsku vyslovilo asi 80 percent hlasujúcich; účasť však bola len zhruba 40 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok