Učitelia vytvorili adventný kalendár svojich problémov, každý deň odhalia jeden

TASR
1.12.2015 14:38

Virtuálny adventný kalendár s hriechmi a bizarnosťami v slovenskom školstve venovali na diaľku ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi pedagógovia z Považskej Bystrice. Súčasťou projektu je aj spustenie webovej stránky Deti píšu Ježiškovi, rodičia a učitelia ministrovi.

Učitelia vytvorili adventný kalendár svojich problémov, každý deň odhalia jeden
Velkaprestavka.sk

Hriechy i bizarnosti

Podľa jednej z autoriek projektu Anny Jančovej je adventný kalendár ministrovi ďalšia z akcií učiteľských protestov na podporu otvoreného listu vláde, na podporu výzvy Slovenskej komory učiteľov, Iniciatívy bratislavských učiteľov a iniciatívy A dosť.

„Blíži sa vianočný čas a nám napadlo, že v úvodzovkách potešíme aj nášho ministra a darujeme mu adventný kalendár. Je tam 24 okienok, do Vianoc sa každý deň otvorí jedno okienko. A v každom okienku sú umiestnené hriechy, bizarnosti alebo také nepekné veci slovenského školstva, ktoré trápia učiteľov na konkrétnych školách na celom Slovensku,“ priblížila Jančová s tým, že adventný kalendár je na stránke www.velkaprestavka.sk.

Malý kamienok na ceste ku zmene

Autori kalendára chceli podľa nej vypichnúť to, čo trápi nielen učiteľov, ale aj rodičov – nepriaznivé materiálne podmienky, prehnité steny, plesne, nekvalitné okná, zlé vybavenie, ale aj slabé platy, ktoré trápia učiteľov.

„Neočakávame, že vďaka nášmu kalendáru sa od pozajtra niečo zmení. Myslím si, že je to len malý kamienok na ceste ku zmene. Hoci je kalendár adresovaný ministrovi, my by sme radšej upozornili verejnosť na to, že v školstve to nie je až také úžasné, ako to prezentujú fotky, ktoré vidíme z návštev pána ministra na školách,“ zdôraznila Jančová.

Zmyslom projektu Deti píšu Ježiškovi, rodičia a učitelia ministrovi je podľa pedagóga z považskobystrického gymnázia Jozefa Šujaka upozorniť nielen ministra a ministerstvo školstva na problémy v školstve, ktoré sú často systémové a bolo by ich treba riešiť.

„Je to priestor aj pre tých, ktorí učiteľom vyjadrujú sympatie súkromne, aby sa takýmto spôsobom, i keď trochu anonymne, mohli zapojiť a verbalizovať svoje potreby a predstavy o tom, čo by sa malo zmeniť a prečo,“ uviedol Šujak. Odkazy ministrovi môžu učitelia i verejnosť posielať do Vianoc, potom je tam podľa neho priestor druhej strany nejako zmysluplne začať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok