Súkromnú raketu naučili pristávať, otvorila dvere k novej vesmírnej ére

TA3
28.11.2015 10:00

Rakete vypustenej do vesmíru sa podarilo prvýkrát v histórii vertikálne pristáť opäť na Zemi. Táto udalosť môže byť začiatkom éry nového, lacného cestovania do vesmíru.

Súkromnú raketu naučili pristávať, otvorila dvere k novej vesmírnej ére
Blue Origin via AP

Ľahké pristátie

Prelomový kúsok sa podaril rakete New Shepard spoločnosti Blue Origin. Touto spoločnosťou si zakladateľ Amazonu Jeff Bezos plní svoje detské sny. „Bol to jeden z najväčších momentov môjho života,“ tvrdil nadšený Bezos po úspešnom pristáti rakety.

Raketa v tajnosti odštartovala z Texasu a trikrát väčšou rýchlosťou ako je rýchlosť zvuku dosiahla výšku 100,5 kilometra nad povrchom Zeme. Táto výška nebola náhodná, o pol kilometra prekonala raketa pomyselnú kozmickú hranicu. Blue Origin tak môže tvrdiť, že malo svoju raketu vo vesmíre.

Revolučná časť testovania nastala až potom. Raketa sa vrátila späť k Zemi, ale nezhorela v atmosfére, ani sa neroztrieštila. Pohodlne a ľahko pristála vo zvislej polohe.

Z vesmírnej turistiky zlatá baňa

Opäť použiteľná raketa by zásadne mohla znížiť náklady a urobiť vesmírne cestovanie cenovo dostupnejšie. Blue Origin vidí obrovský potenciál vo vesmírnej turistike a zníženie vstupných nákladov by z nej urobilo zlatú baňu. Na raketu bola pripevnená aj kapsula, v ktorej by sa mali prepravovať ľudia.

Tí by v nej v budúcnosti mohli zažiť niekoľko minút beztiažového stavu a krásny výhľad na Zem a vesmír.

Propagačné video, ktorým odtajnili celý prelomový moment, vsádza na skutočné zábery z letu a pristávania, ale aj na prepracované grafické vizualizácie. Kapsula s cestovateľmi sa podľa nich vráti na Zem bez rakety, ale zato s pomocou padákov.

Princíp návratu rakety a jej opätovné použitie zaujíma viacero súkromných firiem, ktoré spustili novodobé vesmírne preteky. Spoločnosť Virgin Galactic sa ešte stále spamätáva z minuloročnej tragédie. Ich vesmírna loď pri testovacom lete explodovala a jej kopilot zahynul. Suborbitálne raketoplány od Lynxu ešte nevzlietli.

Prekáračky vesmírnych magnátov

Do úvahy prichádza spoločnosť SpaceX Elona Muska. Svojmu rivalovi Bezosovi hneď na Twitteri zagratuloval, ale nenechal si ujsť príležitosť zdôrazniť rozdiel medzi New Shepard a jeho raketou Falcon 9.

Úspešný New Shepard dosiahol rýchlosť Mach 3 a išlo o suborbitálny let, SpaceX však siaha na vyššie ciele a dlhší dolet. Aby Muskova raketa Falcon 9 doletela na obežnú dráhu s družicou, musí zrýchliť na Mach 30, k čomu potrebuje stonásobné množstvo energie.

Blue Origin tak uchmatol SpaceX trochu nezaslúžene prvenstvo. Pretože trajektória letu Falconu 9 je odlišná. New Shepardu stačí letieť kolmo hore a potom padať. Rakety SpaceX, ktoré mieria do orbitu, okrem výšky naberajú aj vodorovnú rýchlosť. Teoretická pristávacia oblasť je tak vzdialená kilometre od štartu.

Rozdiel medzi oboma je aj vizuálny. Keby sa obe rakety postavili vedľa seba, vyzeralo by to ako porovnanie trpaslíka s obrom. Pohonná jednotka New Shepard má takmer 16 metrov, raketa Falcon 9 presahuje 40 metrov.

f9-new-shepard-size-comp_0a000002-6c08-d57e.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok