Mamičky si prilepšia, od budúceho roka sa materské zvýši o 100 eur

TASR
21.11.2015 14:21

Mamičky na materskej dovolenke by mali dostať mesačne približne o 100 eur vyššie materské. Dávka by sa totiž od januára budúceho roku mala zvýšiť zo 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 %.

Mamičky si prilepšia, od budúceho roka sa materské zvýši o 100 eur
SITA

Dávka porastie automaticky

"Materské sa zvýši všetkým mamičkám, ktorým ho Sociálna poisťovňa doteraz vyplácala, teda aj tým, ktorým materské priznala v tomto roku a budú mať nárok na jeho výplatu aj v budúcom roku. Sociálna poisťovňa zvýši dávku automaticky, mamičky nebudú musieť o zvýšenie žiadať," informovala riaditeľka odboru metodiky sekcie Sociálnej poisťovne Danica Bognárová.

Sociálna poisťovňa bude poberateľom dávok zasielať rozhodnutie o zvýšení dávky. Prvýkrát sa zvýšená suma prejaví v mesiaci február za mesiac január.

Zvýšenie materského súvisí so zvýšením maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý sa zvyšuje zo súčasných 40,6357 na 42,3124 eura a takisto sa zvyšuje aj pravdepodobný denný vymeriavací základ, ktorý sa odvíja od minimálneho vymeriavacieho základu. Maximálna výška by mala byť pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci 918,20 eura a pri 30-dňovom 888,60 eura.

Stúpnu aj ostatné dávky

V prípade, ak si poistenka alebo iný poistenec uplatní nárok na poistenie v januári a bude ho žiadať aj za predchádzajúce obdobie, v rozhodnutí bude presne vymedzené obdobie, za ktoré má nárok na dávku vo výške 65 % denného vymeriavacieho základu a za ktoré má nárok už vo výške 70 %.

Od budúceho roka stúpnu na Slovensku aj nemocenské dávky približne o 30 eur mesačne a ošetrovné o približne 10 eur v prípade, ak nárok bude trvať celých 10 dní. Valorizuje sa aj úrazová renta a pozostalostná úrazová renta o 0,46 %.

Jednorazové odškodnenie manžela a detí sa zvýši o cca 210 eur. Náhrada nákladov spojených s liečením sa zvýši o približne 120 eur a náhrada nákladov spojených s pohrebom  o okolo 12 eur. Novelu vládneho návrhu zákona čaká ešte schválenie v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok