V Bruseli vyhlásili najvyšší stupeň teroristickej výstrahy, dôvodom môže byť Abdeslam

TA3 TASR
21.11.2015 19:53

Džihádista Salah Abdeslam, ktorý sa aktívne podieľal na atentátoch v Paríži a ktorému sa darí unikať prenasledovaniu bezpečnostných síl, má u seba pravdepodobne opasok s výbušninami. To môže byť aj dôvodom vyhlásenia najvyššieho stupňa teroristického ohrozenia v Bruseli, uviedla belgická televízna stanica RTBF.

Plný hrozieb

Túto možnosť počas ďalšieho výsluchu na prokuratúre potvrdil jeden z jeho komplicov Hamza Attou. Ten spolu s kamarátom Mohammedom Amrim odišli z 13. na 14. novembra z Bruselu do Paríža, kde len niekoľko hodín po krvavých útokoch vyzdvihli Salaha a doviezli ho späť do Bruselu. Oboch v pondelok zatkli a obvinili z účasti v teroristickej skupine.

Attou najskôr popieral, že by mal nejaké vedomosti o zapojení Salaha do útokov v Paríži, neskôr však atentátnika na úteku označil za "nervózneho a plného hrozieb". Attouova obhajkyňa Carine Couqueletová oznámila, že jej klient spresnil, že Salah Abdeslam bol veľmi nahnevaný, plný hrozieb a mohol mať na sebe opasok s výbušninami a bol pripravený ich aktivovať. Attou však upozornil, že na vlastné oči výbušniny nevidel.

Attou opísal, ako ich v predmetnú noc na ceste z Paríža do Bruselu trikrát zastavila policajná hliadka a kontrolovala im doklady. Couqueletová upozornila, že Attou sa bál o seba a svoju rodinu, preto po zatknutí nepriznal vyšetrovateľom všetko, čo vie. Zároveň sa podarilo lokalizovať miesto, kde Attou a Amri vyložili Abdeslama - bolo to vo štvrti Laeken v sobotu 14. novembra krátko poobede.

Abdeslam vraj s priateľmi nedávno hovoril cez Skype, pričom im oznámil, že je neďaleko Bruselu a pokúsi sa dostať do Sýrie. Podľa Le Soir však polícia pátra až po dvoch mužoch.

Metro nepremáva

Na Salaha Abdeslama bol vydaný medzinárodný zatykač. Polícia upozornila verejnosť, že muž na úteku je považovaný za extrémne nebezpečného človeka - poskytla bezplatné telefonické číslo, na ktorom občania môžu kedykoľvek kontaktovať vyšetrovateľov.

Brusel bol okrem totálnej výluky metra a obmedzenia premávky električiek v tuneloch poznačený aj rušením série kultúrnych a športových podujatí. Starostovia mestských častí Bruselu v priebehu dňa vyzvali obchodníkov, aby zavreli svoje prevádzky. Reagovali tak po slovách premiéra Charlesa Michela, že existuje riziko útoku podobného tomu, ktorý sa stal v Paríži.

V belgickej metropole hliadkujú plne ozbrojení vojaci a polícia, čo platí najmä vo štvrti Molenbeek-Saint-Jean, odkiaľ pochádza atentátnik na úteku aj jeho zadržaní komplici a kde našli arzenál zbraní i výbušniny.

Hliadkujú vojaci

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmansová oznámila, že aj v tejto štvrti bolo zrušených viacero naplánovaných športových zápasov a spoločenských podujatí. Vo štvrti bol posilnený aj počet hliadkujúcich vojakov. Tí sa na podnet starostky rozostavili aj v blízkosti supermarketov, ktoré sú cez víkend preplnené kupujúcimi.

Najvyšší stupeň teroristického ohrozenia v Bruseli sa nepriamo dotkol aj českej a slovenskej komunity v Bruseli. Večer sa mal v kultúrnom centre vo štvrti Woluve-Saint-Lambert konať tradičný ples Čechov a Slovákov. Richard Gadas z organizácie Inspiration Tcheque potvrdil, že k zrušeniu podujatia došlo v dôsledku napätej bezpečnostnej situácie v Bruseli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok