Francúzsko je vo vojne: Hollande zintenzívňuje boj proti Islamskému štátu

TA3 ČTK
16.11.2015 17:19

Francúzsko zintenzívni letecké údery proti radikálnej organizácii Islamský štát v Sýrii. V prejave k poslancom oboch komôr francúzskeho parlamentu to uviedol prezident François Hollande.

Francúzsko je vo vojne: Hollande zintenzívňuje boj proti Islamskému štátu
SITA/AP

Črtá sa koalícia USA a Ruska?

Paříž podľa Hollandea rovnako požiada Radu bezpečnosti Organizácie spojených národov, aby prijala rezolúciu namierenú proti radikálom z Islamského štátu.

Francúzsky prezident uviedol, že je potrebné vytvoriť širokú koalíciu na boj proti Islamskému štátu v Sýrii. V najbližších dňoch sa preto stretne s prezidentmi USA a Ruska Barackom Obamom a Vladimirom Putinom.

Hollande v prejave ďalej uviedol, že plánuje zmenu francúzskej ústavy. Zákon by podľa neho mal umožniť odobrať teroristom občianstvo a zamedziť im v návrate do krajiny.

Efektívnejšie kontroly na hraniciach

Francúzsko podľa prezidenta požaduje efektívnejšie kontroly na vonkajších hraniciach Európskej únie, čo má podľa neho zamedziť obnovovaniu kontrol na jednotlivých národných hraniciach a demontáž Európskej únie.

Francúzsko je podľa Hollandea vo vojne, ale nie vo vojne s inou civilizáciou, pretože atentátnici žiadnu civilizáciu nezastupujú. Francúzsko je vo vojne s terorizmom, vyhlásil prezident.

Šéf Elyzejského paláca rovnako prisľúbil, že Francúzsko v najbližších dvoch rokoch zvýši počet policajtov o päť tisíc. Posilní protiteroristické tímy a pohraničiarov a do roku 2019 neuskutoční škrty v armádnom rozpočte.

Prejav F. Hollandea pred poslancami francúzskeho parlamentu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok