S novoročným nárastom minimálnej mzdy vzrastú aj náklady zamestnávateľov

TASR
16.11.2015 15:52

V súvislosti s januárovým zvýšením minimálnej mzdy z aktuálnych 380 eur na 405 eur mesačne v hrubom, teda o 25 eur v hrubom, zvýšia sa aj mzdové náklady zamestnávateľov a príplatky za nočnú prácu a pracovnú pohotovosť.

S novoročným nárastom minimálnej mzdy vzrastú aj náklady zamestnávateľov
ČTK

Náklady budú znášať zamestnávatelia

Hodinová minimálna mzda tak stúpne zo súčasných 2,184 eura na 2,328 eura, teda o 0,144 eura. Ako informovala poradenská spoločnosť Accace, minulý rok vláda zaviedla odpočítateľnú položku, ktorá mala kompenzovať zvýšené náklady zamestnávateľa, avšak už pri druhom stupni náročnosti práce ich odpočítateľná položka nekompenzovala.

"Tento rok zatiaľ o zvýšení odpočítateľnej položky vláda iba uvažuje, takže aktuálne znenie zákona počíta s tým, že všetky náklady na zvýšenie minimálnej mzdy budú znášať iba zamestnávatelia," upozornila mzdová metodička spoločnosti Accace Monika Berežňáková.

"Vyššiu odpočítateľnú položku nepovažujeme však za vhodnú kompenzáciu zvýšených nákladov zamestnávateľa, nakoľko sa netýka všetkých zamestnancov a je aj preto nesystémová. Považujeme za vhodnejšie uľahčiť zamestnávateľom iné oblasti zamestnávania. Napríklad zvýšiť flexibilitu Zákonníka práce, zjednodušiť zabezpečenie stravovania či znížiť ich administratívnu záťaž pri zamestnávaní," domnieva sa Berežňáková. Pripomenula tiež, že zvýšenie minimálnej mzdy znamená v praxi aj zvýšenie minimálneho mzdového nároku v závislosti od stupňa náročnosti práce.

Navýšenie príplatkov mzdových zvýhodnení

"Napríklad v prípade zamestnancov so stupňom náročnosti 6, keď sa minimálny mzdový nárok počíta ako 2-násobok minimálnej mzdy, sa zvýši zo súčasných 760 eur na 810 eur, čiže dôjde k zvýšeniu o 50 eur. Zamestnávatelia musia myslieť na to, že podľa zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti práce musia zamestnancovi poskytnúť mzdu. Napríklad, ak zamestnanec má hmotnú zodpovednosť, musia mu poskytnúť mzdu aspoň vo výške 1,2-násobku minimálnej mzdy," podčiarkla mzdová metodička.

Zvýšenie minimálnej mzdy ovplyvní zároveň aj výšku príplatkov pre mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu, za sťažený výkon práce a neaktívnu pracovnú pohotovosť. Zamestnancovi patrí mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu aspoň vo výške 20 % z hodinovej minimálnej mzdy, čo bude od januára 2016 znamenať 0,4656 eura za hodinu. Ak by išlo o zamestnanca, ktorý mesačne pracuje iba na nočné zmeny a odpracoval by 168 hodín v mesiaci, bude mať od januára 2016 príplatok za nočnú prácu za celý mesiac vo výške 78,22 eura.

Aj príplatky za pracovnú pohotovosť sa rátajú z výšky minimálnej mzdy, pričom za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti na pracovisku patrí zamestnancovi mzda vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej však vo výške minimálnej mzdy. A za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti mimo pracoviska patrí zamestnancovi náhrada vo výške najmenej 20 % minimálnej mzdy. "Ak teda zamestnanec pracuje v noci alebo má sťažený výkon práce, mal by mať od roku 2016 vyššiu mzdu," dodala Berežňáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok