Dvaja páchatelia útokov v Paríži sa zrejme dostali do Európy cez Grécko

TA3 TASR SITA ČTK
14.11.2015 22:17

Doterajšia bilancia obetí piatkových teroristických útokov v Paríži hovorí o 129 mŕtvych.

Súhrn udalostí: Čo doteraz vieme?

Atentáty si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote.

K útokom sa prihlásil Islamský štát.

Jeden terorista, ktorý zajal rukojemníkov v klube Bataclan, bol oficiálne identifikovaný vďaka odtlačkom prstov. Ide o Francúza, ktorý mal v minulosti problémy so zákonom a od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať.

Francúzske občianstvo mal aj jeden z troch ľudí zadržaných na hraniciach s Belgickom pre podozrenie zo spojitosti s atentátmi v Paríži.

Grécke vládne zdroje pripustili ako veľmi pravdepodobné, že medzi páchateľmi útokov sú dve osoby, ktoré sa do Európy dostali nedávno cez Grécko.

ONLINE sme ukončili.

23:30 Francúzi podľa AFP zadržali otca a brata jedného samovražedného atentátnika.

23:29 Dvaja útočníci sa pravdepodobne dostali do Európy cez Grécko, potvrdili tamojšie vládne zdroje.

22:45 Grécka polícia zaslala francúzskym vyšetrovateľom odtlačky prstov, ktoré začiatkom októbra odobrali držiteľovi sýrskeho pasu nájdeného na mieste jedného z útokov v Paríži. Francúzska polícia sa teraz bude snažiť zistiť, či sú tieto odtlačky totožné s tými, ktoré odobrali na tele útočníka nájdenom v blízkosti miesta činu alebo s odtlačkami inej osoby známej polícii.

Tento vývoj nastal po tom, ako sa zistilo, že na mieste jedného z útokov sa našiel sýrsky pas patriaci migrantovi, ktorý sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros.

22:22 V prípade zásahu v hoteli Pullman išlo podľa rezortu vnútra len o falošný poplach.

22:15 V parížskom siedmom obvode bolo večer evakuované okolie Eiffelovej veže. Podľa svedkov je mnoho policajtov nasadených pri hoteli Pullman. Informovala o tom agentúra Reuters.

22:04 Medzi obeťami sú aj cudzinci. Ako informovali francúzske médiá, podľa zatiaľ predbežnej bilancie o život prišli najmenej dvaja Belgičania, ako aj 29-ročný Španiel z Madridu, ktorý bol na koncerte v klube Bataclan, kde sa odohral najkrvavejší z útokov.

Pri útokoch v blízkosti futbalového štadióna Stade de France bol smrteľne zranený 63-ročný Portugalčan, ktorý žil trvalo v Paríži a pracoval v doprave. O smrti svojich občanov informovali aj ministerstvá zahraničných vecí Rumunska (dve obete), Británie (jedna obeť) a Alžírska (dve obete).

Zahynuli aj dve Tunisanky, ktoré pricestovali do Paríža z mesta Creusot na oslavu priateľkiných narodenín. O život prišla aj 20-ročná študentka kalifornskej univerzity Nohemi Gonzalezová, ktorá bola v Paríži na výmennom študijnom pobyte.

21:50 Francúzsky premiér Manuel Valls vyhlásil, že Francúzsko bude pokračovať vo svojej intervencii v Sýrii s cieľom poraziť Islamský štát.

21:37 Dvaja muži, po ktorých pátra polícia v súvislosti s útokmi, boli tento rok v Grécku zaregistrovaní ako žiadatelia o azyl. Uviedla to podľa agentúry AFP grécka polícia.

21:35 Členovia orchestra Metropolitnej opery v New Yorku zahrali pred vystúpením francúzsku hymnu.

20:55 Belgické úrady zatkli osobu, ktorá bola v piatok večer v Paríži. Celkovo zatkli až troch podozrivých.

20:52 Proti fanatizmu sa stavajú aj moslimovia. Na sociálnych sieťach koluje hashtag #‎Notinmyname‬.

L'hashtag si chiama #Notinmyname e ha già raccolto i volti e le testimonianze di moltissime persone: é la campagna dei musulmani contro gli integralismi e il fanatismo [FOTO] http://larep.it/1BU5mhCp

Posted by la Repubblica on 9. január 2015

20:26 Podľa agentúry AFP až dvaja podozriví mohli byť migrantmi zaregistrovanými v Grécku.

20:08 Belgická polícia podnikla sériu razií v meste Molenbeek, pričom zatkla muža, ktorý si mal prenajať auto použité teroristami v Paríži.

19:55 Pri útokoch prišlo o život sedem teroristov, uviedol prokurátor.

19:43 Svet očaril klavirista, ktorý pred koncertnou sieňou Bataclan, zahral pieseň Imagine.

19:35 Medzi obeťami je podľa CNN aj Američanka.

19:34 Stovky ľudí sa zhromaždili v Budapešti pred budovou Francúzskeho inštitútu, aby položením kvetov a zapálením sviečok vyjadrili sústrasť pozostalým obetí, informovala agentúra MTI.

19:33 Päťdesiatjedenročný muž, ktorého zatkli minulý týždeň so strelnými zbraňami, výbušninami a ručnými granátmi v aute v Bavorsku, môže mať spojitosť s útokm. Povedal to bavorský premiér Horst Seehofer.

19:30 Podpaľači v skorých ranných hodinách podpálili mešitu v meste Don Benito v centrálnej časti Španielska. Jeho starosta José Luis Quintana nevylúčil, že môže ísť o odvetu za sériu útokov.

19:29 Prokurátor informoval, že za útokmi boli tri teroristické tímy. Potvrdil aj, že jeden útočník mal pri sebe sýrsky pas.

19:26 Francúzski vyšetrovatelia pátrajú po aute s dvoma osobami, ktoré sú podozrivé zo spoluúčasti na útokoch. S odvolaním sa na policajné zdroje to na svojej webovej stránke uviedol francúzsky magazín L'Express

19:18 Prokurátor podľa BBC oznámil, že počet obetí sa zvýšil na 129. Zranených má byť až 352.

19:11 Medzi mestá, ktoré si uctili obete útokov, sa pridala aj Bratislava.

bratislavsky-hrad-francuzsko-utoky-1140px-tasrmichal-svitok_0a000002-e882-07fb.jpg

19:03 Wall Street Journal uviedol, že jeden z útočníkov mal lístok na futbalový zápas Francúzska s Nemeckom.

18:55 Zapálene sviečky pred budovou francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave.

999_0a000002-e881-9dbd.jpg

18:36 Svedkyňa útoku v koncertnej hale uviedla, že medzi útočníkmi videla aj jednu ženu.

18:35 V Belgicku vraj polícia zaistila osoby, ktoré sú spojené s útokmi, informuje Standaard.

18:25 Sýrsky pas nájdený na mieste jedného z útokov patril sýrskemu migrantovi, ktorý sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros.

Guardian označil troch útočníkov ako: "Sýrčan, ktorý prišiel z Grécka ako utečenec, francúzsky extrémista a Egypťan".

17:38 Lídri EÚ vydali spoločné stanovisko k udalostiam v Paríži. Prečítajte si ho tu.

17:37 Držiteľ sýrskeho pasu, ktorý našli pri jednom útočníkovi, prešiel podľa gréckych úradov v októbri cez ich krajinu ako migrant. Informoval o tom grécky minister Nikos Toskas.

Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či bol pas skutočne útočníkov.

17:35 Podľa BBC boli medzi útočníkmi dievča a chlapec vo veku 15 až 18 rokov. Patrili medzi tých, ktorí sa po čine odpálili.

17:33 Nemeckí futbaloví reprezentanti v sobotu ráno odleteli z Paríža do Frankfurtu, hoci po prípravnom zápase s domácim tímom na Stade de France mali pôvodne vo francúzskej metropole zostať až do nedele. Úradujúci majstri sveta po útokoch zostali napokon cez noc na štadióne a nevrátili sa do svojho hotela.

17:32 Americká rocková kapela Foo Fighters zrušila zvyšné koncerty svojho európskeho turné. Formácia sa tak pridala k viacerým umelcom, ktorí vzhľadom na útoky v Paríži prerušili svoju činnosť. Členovia skupiny o tom informovali prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

"S hlbokým zármutkom a bolesťou v srdci za všetkých v Paríži vám musíme oznámiť zrušenie zvyšnej časti nášho turné. V svetle tohto bezprecedentného násilia, uzavretia hraníc a medzinárodného smútku nemôžeme teraz pokračovať. Nedá sa to inak vysvetliť. Je to šialené. Naše myšlienky a modlitby patria každému, koho zranili alebo kto stratil svojho milovaného," napísali.

It is with profound sadness and heartfelt concern for everyone in Paris that we have been forced to announce the...

Posted by Foo Fighters on 14. november 2015

17:31 Z holandského letiska Amsterdam Schiphol popoludní neodštartovalo lietadlo do Francúzska po tom, ako sa na Twitteri objavila hrozba týkajúca sa tohto letu. Oznámila to holandská pohraničná polícia.

Hovorca polície povedal, že holandské orgány prehľadávali asi hodinu lietadlo, ktoré prevádzkuje francúzsko-holandská letecká spoločnosť Air France - KLM.

17:29 Guardian uvádza, že minimálne traja útočníci pochádzali z okolia Bruselu.

17:14 Islamská nadácia na Slovensku vyjadruje hlbokú a úprimnú sústrasť pozostalým obetí. Rezolútne a opakovane odsudzujú všetky podoby súčasnej vlny násilia, ktoré je páchané na akejkoľvek ľudskej bytosti, bez rozdielu rasy, etnicity či náboženskej príslušnosti.

17:04 Podľa AFP zasahuje v Bruseli polícia v spojitosti s teroristickými útokmi v Paríži.

17:03 V súvislosti s evakuáciou londýnskeho letiska Gatwick polícia zatkla 41-ročného Francúza so zbraňou.

16:18 Medzi obeťami sú aj dvaja rumunskí občania, najmenej dva Belgičania, Švéd i Američan.

16:17 Premiér Robert Fico si myslí, že takáto udalosť môže vyvolať väčšiu spoluprácu európskych štátov. "Teraz si každá krajina rieši svoju vnútornobezpečnostnú situáciu a ponúka spoluprácu Francúzsku. Ale domnievam sa, že výsledkom tohto bude, že sa dá v krátkom čase očakávať pravdepodobne aj mimoriadne stretnutie," vyhlásil Fico s tým, že lídri EÚ sa mali stretnúť koncom novembra k problematike migrácie.

16:16 Ľudia si na Facebooku vo veľkom menia profilové fotografie, aby podporili Francúzov.

16:15 Na amsterdamskom letisku evakuovali pre bližšie nešpecifikované hrozby francúzske lietadlo. Informovala AFP.

16:10 Víkendové zápasy všetkých futbalových líg v Taliansku odštartujú minútou ticha za obete útokov v Paríži. Oznámila to národná futbalová federácia.

16:09 Český minister vnútra Milan Chovanec vo vysielaní Českej televízie povedal, že francúzska polícia požiadala Česko a ďalšie krajiny o "informácie o určitých ľuďoch a značkách áut, pracuje na tom od noci najmä Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu. Týchto ľudí sme však podľa najnovších informácií v ČR nezachytili," citoval ministra server Novinky.cz.

16:00 Prezident Andrej Kiska zapálil sviečky za obete teroristických útokov pred budovou francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave.

15:48 Vďaka odtlačkom prstov francúzska polícia identifikovala jedného z páchateľov útoku v klube Bataclan. Ako informovala televízia BFMTV, ide o Francúza, o ktorého sa zaujímali aj francúzske tajné služby.

Na mieste útoku na futbalovom štadióne Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel egyptský pas, uviedla BFMTV. Vyšetrovatelia doklad totožnosti preverujú.

Ďalší zo samovražedných atentátnikov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje francúzskej polície.

15:32 Poliaci odkázali, že už nebudú prijmať migrantov na základe kvót. Rozhodnutie ovplyvnili útoky v Paríži.

15:29 Zverejnili fotky z koncertu kapely Eagles of Death Metal, ktoré vznikli krátko pred útokom.

 

15:14 Český premiér Bohuslav Sobotka: "Teroristom sa nesmie ustupovať."

15:12 Identifikovali už dvoch útočníkov - Francúza a Sýrčana. Informovala o tom agentúra AFP.

14:40 Eiffelovu vežu až do odvolania uzatvorili.

14:15 Útoky vyvolali vlnu solidarity: ľudia darujú krv, pomáhajú pri pátraní

Francúzska spravodajská televízia BFMTV informovala, že pred transfúznymi stanicami sa vytvárajú dlhé rady ľudí ochotných darovať krv pre zranených. Väčšina z nich reagovala na výzvy na sociálnych sieťach. Kľúčové slová #jedonnepourparis (darujem pre Paríž) a #dondusang (darovanie krvi) patria k najviac zdieľaným na sociálnej sieti Twitter.

Sociálne médiá sú užitočným nástrojom na pátranie po nezvestných alebo na ubytovanie ľudí, ktorí sa po policajnej uzávere viacerých ulíc ocitli bez strechy nad hlavou alebo v potenciálnom nebezpečenstve - medzi nimi bolo aj mnoho turistov, čo sa namli ako dostať do svojho hotela. Mnohí Parížania však im prostredníctvom siete Twitter a platformy #PorteOuverte (Otvorené dvere) ponúkali prenocovanie alebo dočasné útočisko.

Pomocou hashtagu #RechercheParis (Pátranie Paríž) si zasa ľudia pomáhajú pri pátraní po nezvestných ľuďoch, ktorí sa svojim najbližším po útokoch v Paríži neozvali a nie je možné spojiť sa s nimi. Týka sa to najmä návštevníkov klubu Bataclan, ktorý bol jedným z terčov útokov a kde bol najvyšší počet obetí.

13:13 Pri jednom z pozostatkov tela teroristu, ktorý sa odpálil pri Stade de France, sa našiel sýrsky pas.

12:42 Severný terminál letiska Gatwick pri Londýne evakuovali pre hrozbu teroristického útoku.

12:24 Bratislavský hrad rozsvietia vo farbách Francúzska

Na znak solidarity s francúzskym ľudom bude dnes v noci Bratislavský hrad vysvietený vo farbách francúzskej trikolóry. Oznámil to predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý ostro odsúdil teroristické útoky v Paríži.

"Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto vyjadrujem úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu," uviedol Pellegrini.

Šéf Národnej rady SR už poslal aj sústrastný telegram predsedovi Národného zhromaždenia Francúzskej republiky Claudeovi Bartolonemu a predsedovi Senátu Gérardovi Larcherovi. "Som zdesený a zdieľam smútok celého francúzskeho národa a odsudzujem tento barbarský akt," napísal v ňom Pellegrini. Zároveň vyjadril presvedčenie, že násilie nemôže odradiť od oddanosti hodnotám demokracie a mieru.

12:16 Asad: Útoky ako v Paríži zažíva Sýria už vyše päť rokov

Sýrsky prezident Bašár Asad odsúdil teroristické útoky v Paríži. Prirovnal ich k útokom, ktorým Sýria čelí celé roky.

"Krutý teror, ktorý zažilo Francúzsko, je to, čomu je sýrsky národ vystavený už vyše päť rokov," uviedol.

12:00 K atentátom v Paríži sa prihlásil Islamský štát.

K teroristickým útokom spáchaným v Paríži sa prihlásila vo vyhlásení organizácia Islamský štát.

IS uviedol, že útoky boli odpoveďou na francúzske ťaženie proti jeho bojovníkom a reakciou na urážku proroka Mohameda.

Islamský štát zároveň varoval, že Francúzsko zostáva jedným z jeho hlavných cieľov, ak bude Paríž pokračovať vo svojej politike.

11:56 Putin: Masaker v Paríži je dôkazom barbarskej povahy terorizmu.

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal svoju francúzskemu partnerovi Francoisovi Hollandovi v súvislosti s teroristickými útokmi sústrastný telegram.

"Táto tragédia je ďalším dôkazom barbarskej povahy terorizmu, ktorý predstavuje výzvu pre ľudskú civilizáciu," citovala z telegramu agentúra RIA Novosti.

"Chcel by som potvrdiť, že sme pripravení na úzku spoluprácu s francúzskymi partnermi pri vyšetrovaní zločinu spáchaného v Paríži. Dúfam, že organizátori a páchatelia budú postavení pred spravodlivosť," uviedol šéf Kremľa.

K teroristickým útokom sa vyjadril aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. "Zdieľame smútok a bolesť francúzskeho ľudu. Teroristickým zločincom nemožno odpúšťať. Tragédia v Paríži si vyžaduje od nás všetkých, aby sme sa spojili v boji proti extrémizmu a na teroristické nájazdy reagovali pevne a rozhodne," citovala agentúra TASS Medvedeva, ktorý zároveň vyjadril sústrasť a podporu rodinám obetí a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

11:53 Prezident Hollande pripísal atentáty v Paríži Islamskému štátu.

Útoky na štadióne, v koncertnej sieni a na hostí parížskej kaviarne "vykonala teroristická armáda, skupina Islamský štát, džihádistická armáda, proti Francúzsku, proti hodnotám, ktoré obraňujeme všade na svete, proti tomu, čo sme: slobodná krajina, ktorá na tejto planéte niečo znamená", konštatoval najvyšší francúzsky predstaviteľ.

Hollande podčiarkol, že Francúzsko "bude k barbarom zo skupiny Islamský štát nemilosrdné". Francúzsko "bude konať všetkými prostriedkami, a to hocikde, vnútri i mimo krajiny".

Francúzsko už v súčasnosti ako člen koalície vedenej Spojenými štátmi bombarduje ciele Islamského štátu v Sýrii a Iraku a má aj jednotky, ktoré proti islamistickým extrémistom bojujú v Afrike.

Po zasadaní krízového štábu Hollande tiež povedal, že organizácia Islamský štát zosnovala najhorší útok, aký Francúzsko zažilo od druhej svetovej vojny - a prisľúbil odvetu. Vyhlásil tri dni štátneho smútku a zvýšil bezpečnostné opatrenia na najvyšší stupeň.

11:42 Nemecká polícia pred útokmi zadržala ozbrojenca, ktorý mieril do Paríža.

Nemecká polícia týždeň pred útokom v Paríži zadržala muža, ktorý údajne mal kontakt na atentátnikov. O zadržaní vraj informovala francúzske úrady. S odvolaním na policajné zdroje to uviedla rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk. Polícia sa k informácii oficiálne nevyjadrila.

Nemecká polícia zadržala na diaľnici zo Salzburgu do Mníchova občana Čiernej Hory 5. novembra. V aute údajne mal profesionálne vytvorenú skrýšu, v ktorej bolo niekoľko strelných zbraní, munícia a niekoľko kilogramov trhaviny TNT.

Podľa zdrojov z vyšetrovania ho zadržali údajne na ceste do Paríža. Policajti preto informovali o prípade francúzske úrady, uviedol Bayerischer Rundfunk.

11:13 V pohotovosti sú aj spravodajské zložky

Po teroristických útokoch vo Francúzsku sú v pohotovosti aj slovenské spravodajské zložky. Stav pohotovosti bude podľa hovorcu Slovenskej informačnej služby Branislava Zvaru trvať až do odvolania.

"Naša spravodajská služba ešte v noci na dnes po sérii teroristických útokov v Paríži prijala adekvátne bezpečnostné opatrenia. Zároveň prebieha intenzívna výmena informácií na úrovni zahraničných partnerských služieb," uviedol Zvara.

11:03 Teroristická organizácia Islamský štát v novozverejnenom videu hrozí Francúzsku.

Video sa objavilo tesne po útokoch, pri ktorých v Paríži zahynulo podľa najnovšej bilancie 128 osôb. K akcii sa zatiaľ žiadna organizácia neprihlásila.

Člen IS na nedatovanom videu hovorí, že Francúzsko nebude žiť v kľude, pokiaľ bude pokračovať v bombardovaní. "Pokiaľ budete bombardovať, nebudete žiť v kľude. Budete sa báť vyraziť aj na nákup," hovorí arabsky muž s plnofúzom obklopený ďalšími mužmi. Vyzýva taktiež moslimov, ktorí nemôžu odísť do Sýrie, aby útočili vo Francúzsku.

10:51 Francúzsky denník Le Monde zverejnil dramatické zábery ľudí utekajúcich z koncertnej sály Bataclan.


Images de la fusillade au Bataclan by lemondefr

10:30 Slovenský rezort diplomacie upozorňuje Slovákov, ktorí sú vo Francúzsku alebo tam cestujú, na zvýšenie bezpečnostných opatrení v krajine. Po teroristických útokoch v Paríži tam platí výnimočný stav.

"Francúzske úrady vykonávajú zvýšenú kontrolu na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských, leteckých. Letiská pokračujú v činnosti, letecké a vlakové spojenie s Parížom aj v celom Francúzsku funguje v režime zvýšenej kontroly bezpečnostných zložiek - osoby sú povinné na požiadanie podriadiť sa týmto kontrolám," informoval tlačový odbor ministerstva.

10:20 Česká polícia v reakcii na atentáty v Paríži posilnila dohľad v obchodných centrách s nepretržitou prevádzkou a na medzinárodných letiskách.

"Znásobili sme tiež hliadky pri Zastupiteľskom úrade Francúzska", uviedla vo vyhlásení hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková.

Polícia nemá informácie o hrozbe útokov v Česku. "Nič konkrétne nesvedčí o tom, že by nám hrozil podobný útok ako vo Francúzsku. Napriek tomu sme však v pohotovosti a nič nepodceňujeme," povedala hovorkyňa. V pohotovosti sú aj príslušníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu.

Miesta parížskych útokov

Masaker na koncerte

Najtragickejším zo série šiestich atentátov, ktorým v Paříži podľahlo najmenej 126 ľudí sa stal útok v koncertnej hale Bataclan, kde práve hrala americká rocková skupina Eagles of the Death Metal. Podľa doterajších informácií zostalo na mieste asi 80 mŕtvych. Francúzske médiá incident popisujú ako "krvavý kúpeľ".

"Jeden človek bol na zemi, ďalší bol ranený do nohy, ďalší na krku. Záchranári sa mu snažili pomôcť, ale medzitým zomrel. A potom sa zase začalo strieľať. Vbehol som do prvej uličky a bežal som a bežal som a vbehol som do prvého otvoreného baru," uviedol agentúre AFP tridsiatnik, ktorý chcel zostať v anonymite.

Ďalší z hudobných fanúšikov z Bataclanu Benoît Werner povedal, že videl jedného z útočníkov z piatich metrov. "Vyzeral úplne obyčajne, len mal kalašnikov. Ľahli sme si do uličky medzi sedadlá a plazili sa preč," povedal Werner, ktorý bol na balkóne a podarilo sa mu vyviaznúť živému. "Bolo to úplne neskutočné, keď sme vyšli zo sály, videli sme mŕtvoly," povedal AFP.

Podľa francúzskych médií sa podarilo z Bataclanu asi 60 ľuďom uniknúť tak, že sa jeden po druhom dostali na strechu budovy. Hotely v okolí koncertnej haly sú plné šokovaných preživších.

Bomby pri štadióne

Ďalší z teroristických útokov sa odohral pri štadióne Stade de France, kde sa práve hral zápas Francúzsko-Nemecko. Keď sa ozvali explózie, diváci sebou trhli, ale nechápali ešte závažnosť toho, čo sa deje.

Prezidenta odviezla ochranka, nad štadiónom krúžil vrtuľník. Zápas pokračoval, aj keď okolie štadiónu uzavreli. Po zápase boli vystrašení diváci na ploche, sledovali svoje telefóny a snažili sa vyhnúť panike, informoval denník Le Figaro.

"Asi 25 minút po začiatku sme počuli explózie. Normálne sa pokračovalo. Myslel som si, že to je vtip," povedal 37 ročný Ludovic Klein z Limoges, ktorý bol na zápase s desaťročným synom. "Evakuácia prebehla pokojne," dodal.

Celý svet vyjadruje svoju solidaritu s Francúzskom

Streľba v uliciach

V ulici de Charonne, ďalšom mieste útoku, sa ozvali tri alebo štyri dávky, následne jednotlivé výstrely. "Všade bola krv, na zemi ľudia... Neviem, či boli mŕtvi, som ešte v šoku," povedal jeden z okoloidúcich.

Obyvateľ ulice zverejnil na Twitteri snímku zaznamenanú z okna jeho bytu. Na zemi sú vidieť mŕtve telá zakryté plachtami.

"Išiel som si niečo kúpiť a videl som s hrôzou telá na chodníku. Ľudia z okien hádzali prestieradlá, aby ich mohli zakryť... Je to ako počas vojny," uviedol podľa Le Figaro mladík, ktorý býva vedľa ulice de Charonne.

Hollande: Povedieme neľútostnú vojnu

Francúzsky prezident Francois Hollande v reakcii na teroristické útoky, pri ktorých na rozličných miestach Paríža zahynulo najmenej 120 ľudí uviedol, že krajina povedie proti teroristom nemilosrdnú vojnu. Informoval o tom denník The Guardian.

"Povedieme vojnu, ktorá bude neľútostná. Pretože ak sú teroristi schopní spáchať takéto zverstvá, musia si byť istí, že budú čeliť odhodlanému Francúzsku, jednotnému Francúzsku; Francúzsku, ktoré drží spolu a nepodľahne dojmom, hoci dnes cítime nesmierny smútok," uviedol šéf Elyzejského paláca.

Útoky odsúdili aj mnohí ďalší svetoví lídri. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na margo udalostí uviedla, že "je hlboko šokovaná správami a zábermi, ktoré prichádzajú z Paríža". Dodala, že myšlienkami je s obeťami "tohto evidentného teroristického útoku". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil streľbu a výbuchy vo francúzskej metropole za "teroristické útoky hodné opovrhnutia", informuje agentúra Reuters.

HROZNÁ NOCÚprimnú sústrasť pozostalým teroristických útokov v Paríži. Úprimnú sústrasť francúzskemu ľudu. Úprimnú sú...

Posted by Andrej Kiska on 13. november 2015

Osem útočníkov je mŕtvych

Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter napísal, že je útokmi v Paríži otrasený, avšak terorizmus nikdy neporazí demokraciu. "Stojíme po boku francúzskeho ľudu," vyjadril sa generálny tajomník NATO.

Podporu Parížu vyslovil aj kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý uviedol, že "Kanada je v týchto  temných časoch spolu s Francúzskom a ponúka mu všetku potrebnú pomoc". "Budeme naďalej spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na tom, aby sme predchádzali takýmto hrozným a nezmyselným činom," povedal Trudeau, ktorého citovala agentúra DPA.

Austrálsky ministerský predseda Malcolm Turnbull uviedol, že útoky "nesú všetky znaky Islamského štátu".

Parížska prokuratúra medzitým potvrdila, že všetkých osem útočníkov je mŕtvych, pričom siedmi z nich zahynuli pri samovražedných bombových atentátoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok