Bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej obral poisťovňu o státisíce, tvrdí Raši

TA3 TASR
30.10.2015 10:35

Marian Faktor ako šéf Všeobecnej zdravotnej obral túto poisťovňu o státisíce eur, vyhlásil predseda Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Richard Raši. KDH reagovalo, že ak je to pravda, znamenalo by to, že Smer 4 roky kryl korupciu.

Výhodnejšie zmluvy

"VšZP na jeho príkaz a s povolením vtedajšieho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika urobila dovtedy bezprecedentný krok, keď prehodnotila zmluvy štátnych a súkromných pracovísk magnetickej rezonancie, a to tak, že v jednej budove existovali napr. dve pracoviská magnetickej rezonancie, jedno štátne a jedno súkromné. Pričom to súkromné malo od VšZP oveľa výhodnejšie zmluvy, aké za rovnaké služby dostávala štátna nemocnica," povedal Raši.

Zmluvy boli podľa jeho slov výhodnejšie v dĺžke zmluvného vzťahu. Kým štátne nemocnice a ich pracoviská magnetickej rezonancie boli Faktorom zazmluvnené do konca roku 2012, súkromné až do konca roku 2014.

"Hovorím o spoločnostiach Pro Magnet, s.r.o., Dr. Magnet, s.r.o., Medicína Nové Zámky, s.r.o., a MR Poprad, s.r.o. V čase podpisu zmluvy bola táto dĺžka absolútne bezprecedentný krok. Týmto rozhodnutím im zabezpečil Marian Faktor príjem viac ako 15 miliónov eur a okrem toho znemožnil svojmu nástupcovi na poste generálneho riaditeľa VšZP vypovedať tieto zmluvy," upozornil Raši s tým, že išlo o obyčajný biznis Faktora a Uhliarika.

V hre sú milióny

Ďalšou výhodou mala byť podľa Rašiho cena za bod. "Pre lepšie pochopenie to uvediem v halieroch. Štátne nemocnice boli od VšZP zazmluvnené na cenu za bod v rozmedzí 18 až 19 halierov, vybrané súkromné spoločnosti v sume 22 halierov. Tento takmer zanedbateľný rozdiel mal zakryť v skutočnosti obrovský biznis, lebo napríklad také MR vyšetrenie hlavy, chrbtice či brucha je ohodnotené až 30.000 bodmi. To je v eurách takmer 220 eur a v celkových hodnotách sú to milióny," vysvetlil poslanec Smeru s dôvetkom, že kým v súkromnom zariadení za magnetickú rezonanciu brucha poisťovňa zaplatila 220 eur, v štátnom zariadení za to isté 189 eur. Rozdiel je teda 30 eur, "ale uvedomme si, že tých vyšetrení sa robia tisíce".

Rašimu sa nepozdávajú ani pridelené celkové mesačné objemy od VšZP. Kým v prípade štátnych nemocníc to boli desaťtisíce eur, v uvedených štyroch firmách to boli státisíce. "Všetky tieto, pre poisťovňu nevýhodné úkony boli okrem toho realizované na nie kvalitnejších prístrojoch. V niektorých prípadoch dokonca mali štátni poskytovatelia modernejšiu techniku," povedal Raši.

Na margo pozadia uvedených firiem šéf zdravotníckeho výboru uviedol, že patria do skupiny Pro Diagnostic Group. "Podľa mimovládnej organizácie Transparency International vlastní túto skupinu Pro Partners Holding Limited z Cypru. Väčšinu tohto holdingu vlastnia Rastislav Danišek, Robert Bartek a Miroslav Vester a zvyšok neznámi Cyperčania. Zaujímaví sú prví dvaja, Rastislav Danišek a Robert Bartek. Podľa týždenníka Trend je táto firma vnímaná ako veľmi blízka SDKÚ-DS, strane, z ktorej utiekli dnešní dvaja predstavitelia strany #Sieť Miroslav Beblavý a Martin Fedor. Prepojenie na Sieť je však ešte oveľa jasnejšie: Rastislav Danišek a Robert Bartek sú oficiálnymi sponzormi prezidentskej kampane Radoslava Procházku. Danišek mu venoval 4000 eur a Bartek 4200 eur," povedal Raši.

Prečo uprednostnili súkromnú firmu?

Zároveň poukázal aj na to, že Pro Partners majú obchodné vzťahy aj s primátorom mesta Martin Andrejom Hrnčiarom. "Práve za jeho primátorovania kúpili lyžiarske stredisko Martinské hole, ktoré dodnes prevádzkujú," poznamenal.

Raši sa preto pýta, či toto je hospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi, o ktorom opozícia hovorí pri každom svojom verejnom prejave? Tiež chce vedieť, prečo Faktor a Uhliarik uprednostnili súkromnú firmu a nenastavili rovnocenné podmienky pre všetkých poskytovateľov. Raši zároveň podáva podnet na Najvyšší kontrolný úrad, aby prípad preveril.

Na otázku, prečo prišiel s odhaleniami až takmer štyri roky po voľbách, Raši odvetil, že doteraz si nikto nevšimol drobný rozdiel tri haliere, ktorý v skutočnosti znamenal výhodný biznis.

KDH: Ak je to pravda, kryjú korupciu

Ak by boli Rašiho slová o tunelovaní VšZP pravdivé, bolo by to priznanie, že vládna strana štyri roky kryje korupciu. Na tlačovej konferencii takto reagoval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.     

"Ak by bola čo i len čiarka pravdy na Rašiho tvrdeniach, tak práve priznal, že strana Smer-SD štyri roky kryje korupciu a tunelovanie. Bolo by to zlyhanie Viliama Čisláka ako štátneho tajomníka, ako ministra zdravotníctva aj ako zástupcu akcionára vo VšZP. Smer-SD totiž vymenoval do aktuálneho predstavenstva VšZP Antóniu Borovkovú, ktorá za pôsobenia Faktora zodpovedala za nákupy a zmluvy," upozornil Abrhan, podľa ktorého tak má Borovková detailný prehľad o všetkých zmluvách a úpravách. "Je teda zrejmé, že Smer-SD nesie rovnakú zodpovednosť, ak by na príbehoch Rašiho bolo čo i len zrnko pravdy," povedal.     

Abrhan vidí v krokoch Smeru podobnosť so situáciou, keď sa v parlamente riešila kauza Váhostav a Smer začal odvolávať pJána Figeľa, aby prekryl prerokovanú tému. "Pán Raši sa pomýlil v čase. Počas pôsobenia Richarda Rašiho na ministerstve zdravotníctva sa VšZP dostala do straty 120 miliónov eur a poisťovňa bola pred rizikom nútenej správy. My sme ju odovzdali v dobrej finančnej kondícii," zdôraznil Faktor s dôvetkom, že počas jeho pôsobenia boli prevádzkové náklady VšZP najnižšie v celej histórii.     

"Zaviedli sme transparentné a korektné financovanie zdravotnej starostlivosti a došlo k plošnému znižovaniu jednotkových cien o desať a viac percent v segmente laboratórií, CT a magnetickej rezonancie. Stačilo v trende pokračovať, aby boli ceny porovnateľné s okolitými krajinami," myslí si.     

Faktor zároveň odmietol všetky Rašiho obvinenia. "Vraj sme uprednostňovali súkromných poskytovateľov magnetickej rezonancie pred štátnymi bez zohľadnenia kvality. "Je to klamstvo, medzi prístrojmi bol priepastný rozdiel," vyhlásil.

Pozrite si tlačovú besedu predsedu výboru národnej rady pre zdravotníctvo Richarda Rašiho

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok