Lenin prešiel k temnej strane Sily, sochu revolucionára prerobili na Darth Vadera

TA3 rt.com
23.10.2015 20:14

Originálny kúsok sa podaril umelcovi z ukrajinskej Odesy. Tamojšiu sochu Lenina, ktorú mali zničiť, premenil na záporného hrdinu Darth Vadera z Hviezdnych vojen. Nový Lenin – Darth Vader teraz naviac poskytuje svojmu okoliu pripojenie na internet.

Lenin prešiel k temnej strane Sily, sochu revolucionára prerobili na Darth Vadera
Twitter/Evgeny Feldman

Sochu mali v rámci „dekomunizácie“ krajiny odstrániť z verejného priestranstva, ale ukrajinský umelec Alexander Milov mal s rozpadajúcim sa Leninom lepšie plány. Sochu, ktorá bola v zlom stave, najskôr trochu opravil a vodcovi svetového proletariátu potom na hlavu nasadil helmu Darth Vadera, ktorú vyrobil z titánovej zmesy.

Milov teraz dúfa, že sochu neodstránia a že sa jeho dielo stane vyhľadávanou turistickou atrakciou. Po štátnom prevrate a následných voľbách sa dostali k moci proeurópske politické strany. Tie vnímajú sovietsku minulosť krajiny ako ideológiu, ktorú je potrebné odstrániť, a to vrátane symbolov komunizmu. Krátko po Majdane skupiny mladíkov strhávali a ničili sochy Lenina, teraz sa sochy odstráňujú v súlade so zákonom v rámci tzv. dekomunizácie Ukrajiny.

Darth Vader – fiktívna postava z Hviezdnych vojen – je na Ukrajine relativne obľúbený. Darth Vader ako predseda Ukrajinskej internetovej strany usiloval o post starostu Kyjeva, ale aj prezidentský úrad. Ani v jednom prípade neuspel, ale nevzdáva sa. Momentálne Darth Vader túži získať post premiéra a môže sa oprieť aj o podporu minimálne 25 tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu podporujúcu jeho kandidatúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok