Do Dunajskej Stredy prišiel Jobbik, má slúžiť slovenským Maďarom

TA3
14.10.2015 21:07

Podpredseda extrémne pravicovej strany Jobbik otvoril v Dunajskej Strede svoju kanceláriu. Chce v nej prijímať Maďarov, ktorí žijú na Slovensku. István Szávay tvrdí, že ako poslanec maďarského parlamentu na to má nárok.

Neštandardný postup

Otvorenie kancelárie poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu strany Jobbik Istvána Szávaya v Dunajskej Strede považuje predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan za neštandardný postup, ktorý nepomôže zlepšeniu vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom. „Ak toto niekomu pomôže, tak to podľa mňa pomôže skôr SNS na Slovensku, preto som sklamaný z takéhoto postupu strany Jobbik, že takto chce pomáhať a zasahovať do volebnej kampane na Slovensku,“ povedal Abrhan.

Jednotlivé politické strany by podľa jeho slov nemali vysielať svojich emisárov do zahraničia, susedské vzťahy by mali upevňovať diplomaciou. „Takéto presahovanie a zakladanie si kancelárií navzájom by určite nepomohlo zlepšeniu vzťahov,“ uzavrel Abrhan.

„Strana Most-Híd so znepokojením sleduje rastúce množstvo aktivít radikálnych nacionalistov na južnom Slovensku, či už maďarských alebo slovenských. Všimli sme si aj ich spoluprácu v Gabčíkove, kde Marián Kotleba dokonca citoval vo svojom prejave nadpis z transparentu jeho maďarských kolegov. Most-Híd sa vždy snažil o zníženie napätia v etnicky zmiešaných územiach. Ľudia chcú žiť pokojne a burcovanie nálad k tomu určite neprispieva,“ reagoval hovorca strany Most-Híd Matej Kováč.

Chcú aj v ďalších štátoch

Otvorenie kancelárie poslanca Jobbiku nehodnotí pozitívne ani predseda SMK József Berényi. „Nemáme s tým nič spoločné, s Jobbikom nespolupracujeme. Nemyslím si, že v ich kancelárii bude pretlak občanov,“ povedal Berényi.

Jobbik chce postupne otvárať poslanecké kancelárie aj v ďalších štátoch, kancelária na Slovensku je zatiaľ prvá mimo Maďarska. Ľudia žijúci na Slovensku sa môžu prísť do kancelárie porozprávať o svojich problémoch a skúsenostiach, mnoho ľudí z južného Slovenska napríklad v Maďarsku pracuje alebo študuje, tento okruh problémov považuje Szávay za taký, ktorý by ako poslanec maďarského parlamentu mohol pomáhať riešiť. Inak chce predovšetkým zbierať informácie o tom, čo ľuďom na juhu chýba a čo považujú za problematické.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok