Kontrola zistila v Privatbanke ďalšie podozrivé transakcie

SITA, TA3
3.4.2012 11:37

Kontrolóri finančnej polície pri druhej kontrole v Privatbanke, patriacej do portfólia skupiny Penta, narazili na dve podozrivé transakcie, ktoré majú podľa dosluhujúceho ministra vnútra Daniela Lipšica neobvyklý charakter.

V prvom prípade išlo o prevod troch miliónov eur na účet fyzickej osoby za údajný predaj cenných papierov, ktorý sa uskutočnil v daňovom raji, v druhom prípade išlo o 4- miliónovú transakciu pripísanú na Daňovom úrade Bratislava I nemenovanej firme.

V Privatbanke to už bolo druhé podozrivé zistenie kontrolórov, za prvé už dostala sankciu. Podľa Lipšica by teda teraz mohlo banke hroziť odobratie licencie. „Určite by som zvažoval takýto podnet Národnej banky Slovenska (NBS), aby bola odobratá licencia Privatbanke,“ uviedol Lipšic.

Lipšica šokoval postup Generálnej prokuratúry (GP) po tom, ako 27. marca Privatbanka podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. GP si hneď na druhý deň vyžiadala od kontrolórov z finančnej polície všetky dokumenty o jej zisteniach. „Neviem, či cieľom bolo zastrašiť kontrolórov,“ dodal Lipšic.

Tvrdí, že takýto rýchly postup a urgovanie ešte nezažil. „Čo sa vlastne deje? Horí? Alebo horí niekomu pod zadkom?“ pýta sa minister.

Záznam tlačovej konferencie Daniela Lipšica:

PRIVATBANKA: Minister D. Lipšic predbehol procesné postupy

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) sa dnes dopustil hrubého útoku a informoval verejnosť na základe neúplných informácií, keď hovoril o podozreniach v súvislosti s kontrolou Privatbanky, ktorú vlastní investičná skupina Penta. Uviedol to dnes riaditeľ Privatbanky Ľuboš Ševčík v reakcii na vyhlásenie šéfa rezortu vnútra (KDH).

Zistenia finančnej polície sú podľa predstaviteľov súkromnej banky neopodstatnené. Tomu sa mohlo podľa nich predísť, ak by sa postupovalo v riadnom procese. Banka podľa nich nedostala priestor na to, aby na medializované informácie reagovala a k zisteniam vyšetrovateľov sa vyjadrila.

Jedna z transakcií sa mala týkať presunu troch miliónov eur z daňového raja, ktorým mala byť údajne stredoamerická krajina Belize, do maltskej banky. Z tej peniaze boli ďalej presunuté do Privatbanky. Tá už následne podľa Ševčíka nemala dôvod vyhodnotiť transakciu ako nedôveryhodnú, keďže v prípade daného klienta transakcia zodpovedala jeho majetkovému zázemiu.

Vzhľadom na to, že prevod do Privatbanky sa uskutočnil v rámci EÚ a Privatbanka nemala z Malty informácie o podozrivom pôvode peňazí, nemala dôvod tieto skutočnosti preverovať. "Toto bolo OK z majetkového hľadiska a z toho, odkiaľ došli," zhrnul Ševčík.

Či uvedený klient, ktorého totožnosť banka neprezradila, bude po týchto zisteniach zaradený do zoznamu rizikových zákazníkov, Ševčík neprezradil. Podľa viacerých médií má ísť o transakciu mediálne známeho podnikateľa Mariána Kočnera.

Privatbanka v súvislosti s novými skutočnosťami zvažuje zmeniť trestné oznámenie z neznámeho páchateľa na oznámenie voči konkrétnej osobe. Či pôjde o vyšetrovateľov, alebo o Lipšica, nechcel Ševčík konkretizovať skôr, než sa definitívne rozhodne, že tak banka spraví. Predstaviteľom banky sa nepozdáva, že mali byť prezradené informácie, ktoré podliehajú bankovému tajomstvu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok