Banky poskytli v auguste úvery na bývanie v objeme 407 miliónov eur

TA3
3.10.2015 10:59

V auguste tohto roka sa spomalilo úverovanie na Slovensku. Banky poskytli klientom úvery na bývanie v celkovej hodnote 407 miliónov eur, čo je druhé najnižšie číslo v tomto roku.

Banky poskytli v auguste úvery na bývanie v objeme 407 miliónov eur
SITA

Banky by však mohli prekvapiť na prelome októbra a novembra. Vo svojej aktuálnej analýze to predpokladá spoločnosť Fincentrum.
"Naďalej očakávame veľmi silný záver roka. Za prvých osem mesiacov si klienti požičali 3,7 miliardy eur, čo je medziročný nárast o 10 %," skonštatoval senior analytik spoločnosti Peter Világi. Podľa jeho slov úrokové sadzby zostávajú rekordne nízke a ceny nehnuteľností naďalej stagnujú. "Podmienky na financovanie bývania sú teda stále priaznivé," hodnotí Világi.

Úrokové sadzby už klesať nebudú

Počas letných prázdnin zostal neprekonaný aj doterajší rekord priemernej úrokovej sadzby vo výške 2,42 % z júna tohto roka. "Je celkom možné, že ak sa túto hranicu v roku 2015 ešte podarí prekonať, tak to bude len veľmi tesne. Podmienky platné v júni boli totiž o niečo výhodnejšie ako v súčasnosti. Banky však môžu prekvapiť na prelome októbra a novembra, kedy bude vrcholiť jesenná hypotekárna kampaň," očakáva Világi.

Úrokové sadzby by však podľa Fincentra už výraznejšie klesať nemali. "Aj napriek novým jesenným kampaniam bánk sme sa k najnižšej úrokovej sadzbe 1,49 % ročne platnej do 1. júla nevrátili. Stále je však reálne získať úver na bývanie s úročením 1,8 % až 2 % ročne pri trojročnej fixácii a výške úveru do 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti," uviedol Világi.

ECB finančne stimuluje ekonomiku

Momentálne sa podľa neho nedá očakávať ani skorý nárast úrokových sadzieb. Do Európy sa totiž vrátila deflácia. V septembri ceny v eurozóne klesli o 0,1 %. A to napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) pumpuje do ekonomiky 60 miliárd eur mesačne a úrokové sadzby sú takmer nulové. Dôvodom sú klesajúce ceny energií.

"Vyzerá to tak, že inflačný cieľ ECB tesne pod dvomi percentami sa tak skoro dosiahnuť nepodarí. Momentálne sa hovorí až o roku 2018. Preto centrálna banka úrokové sadzby zvyšovať nebude a očakáva sa, že aktuálne tlačenie peňazí tiež nebude posledné," predpokladá analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok