Fico: Ak kvóty prejdú kvalifikovanou väčšinou, vláda SR s nimi nebude súhlasiť

TA3 TASR
16.9.2015 10:38

Ak na budúci týždeň padne v Bruseli kvalifikovanou väčšinou rozhodnutie o schválení povinných kvót na prerozdelenie utečencov do členských krajín EÚ napriek nesúhlasu Slovenska, vláda SR s nimi nebude súhlasiť. Na pôde parlamentu to vyhlásil predseda vlády Robert Fico.

Fico: Ak kvóty prejdú kvalifikovanou väčšinou, vláda SR s nimi nebude súhlasiť
Robert Fico 1140px (SITA/Marko Erd)

Premiér poďakoval opozícii

"Každá krajina má suverénne právo riešiť svoju demografickú situáciu pozývaním utečencov, ale nie je možné nanucovať iným suverénnym štátom, koho a za akých podmienok musia akceptovať na svojom území. Bol by to koniec ilúzie malých štátov, že v EÚ majú svoj hlas," myslí si premiér.

Opozícii Fico poďakoval, že podporuje odmietavý postoj vlády k povinným kvótam. "Ich zavedenie bude pozvánkou pre ďalších imigrantov," myslí si. Za zvláštne tu označil, že krajiny, ktoré dodržiavajú pravidlá Schengenu, sú kritizované a tie, ktoré ich porušujú, nie.

"Nie je to spor medzi dobrými humanistickými politikmi zo starých krajín a tých z východu, ktorí ešte nedorástli. Nie je to spor medzi zlým Východom a dobrým Západom, ale spor o pravidlá EÚ a ich dodržiavanie," vyhlásil Fico.

Stanovisko SIS k nelegálnej migrácii

Súčasný prakticky nekontrolovaný prílev ilegálnych migrantov do Európskej únie bez poznania ich identity naša spravodajská služba považuje za vysoké bezpečnostné riziko.

Stupňujúci sa problém nelegálnej migrácie vnímame najmä v súvislosti s rozširujúcimi sa aktivitami prevádzačov, ktorí zneužívajú vzniknutú situáciu na realizáciu svojich nezákonných aktivít spojených s obrovským finančným prospechom. Bez dôsledného dodržiavania pravidiel pohybu osôb v Schengenskom priestore sa situácia v oblasti nekontrolovaného pohybu osôb v budúcnosti môže stať nezvládnuteľnou.

Okamžite obnovenie celoplošného dodržiavania pravidiel Schengenského priestoru považujeme za kľúčový moment v riešení v súčasnosti už akútneho problému nelegálnej migrácie realizovanej s významnou podporou zločineckých skupín prevádzačov. Riziko prieniku radikálnych džihádistických extrémistov na územie Európskej únie sa v posledných mesiacoch práve z dôvodu dôsledne nefungujúceho režimu pohybu osôb v rámci Schengenu významne zvýšilo.

Na aktuálnu situáciu v oblasti vzniku bezpečnostných rizík v súvislosti s nelegálnou migráciou naša spravodajská služba spolu s partnermi a ostatnými bezpečnostnými zložkami reaguje prijímaním mimoriadnych opatrení.

Pozrite si aj záznam rozpravy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok