Štúdia ukázala tabletku proti HIV so 100% úspešnosťou. Má to však háčik

TA3
12.9.2015 19:52

Účinný obranný štít proti smrtiacemu vírusu HIV môže poskytnúť liečivo, ktoré už poznáme viac ako 10 rokov. Najnovšie testy dopadli viac než sľubne.

Štúdia ukázala tabletku proti HIV so 100% úspešnosťou. Má to však háčik
SITA/AP

Pacientom s HIV už pomáha

Najnovšia štúdia amerických vedcov publikovaná v Clinical Infectious Diseases popisuje výsledky práce so vzorkou viac ako 600 ľudí. Všetci vytipovaní ľudia brali počas takmer troch rokov pravidelne tabletku Truvada.

Táto tabletka nie je novinkou. Truvada obsahuje dve liečivá, emtricitabín a tenofovir-dizoproxil. Obe tieto liečivá sú antiretrovírusové lieky, ktoré sa používajú pri liečbe pacientov už nakazených HIV infekciou.

fda-hiv-drug-7b842f3a47c64a59806537c86bf592fd_0a000002-b9fc-17b7.jpeg

Maximálna úspešnosť s otáznikom

Ľudia, ktorí sa zúčastnili výskumu, denne brali modrú tabletku Truvada a za celý čas sa dokázali ubrániť hrozbe nákazy HIV vírusom. Z tohto hľadiska sa môže testovanie vyhodnotiť ako 100-percentne úspešné.

Má to však háčik. Test vo svojej podstate nie je jednoznačným testovaním – limitom sú etické hranice. Doktori nemohli testovaných ľudí nakaziť HIV. Stovky sledovaných užívateľov Truvady však boli vytipovaní do testovacej skupiny preto, lebo patrili do rizikových skupín populácie.

K jednoznačne najrizikovejším skupinám v USA patria podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb najmä muži, ktorí majú častý sex s mužmi a práve títo sa stali testovacími subjektami. K rizikovým sa radia aj poskytovatelia platených sexuálnych služieb, narkomani, ktorí používajú striekačky alebo aj páry, v ktorých je jeden z partnerov už nakazený.

"Navrhli sme (štúdiu) pre ľudí, ktorí nepoužívajú prezervatívy," povedal Dawn Smith z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Efekt pravidelnosti

Už predchádzajúce testy ukázali na úspešnosť Truvady, hoci s nižšou percentnou účinnosťou. V predchádzajúcej štúdii vedci overovali, ako tabletka funguje, ak sa nebude užívať denne, ale len pred a po pohlavnom styku. Aj za týchto zmenených podmienok Truvada redukovala riziko prenosu HIV medzi mužmi, v priemere išlo o úspešnosť 86 percent.

Tieto výsledky naznačujú, že aj nepravidelné užívanie môže byť celkom efektívne. Otázkou stále zostáva, či rovnako funguje tabletka aj pri ľuďoch so zriedkavým sexom a teda aj občasným užívaním tabletky. Rovnakú percentuálnu úspešnosť dosiahla aj iná britská štúdia.

Pre kritikov len prezervatív

Liek Truvada sa testuje už viac ako dekádu. Ozvali sa však aj kritici, ktorí vyhlasujú, že to môže otvoriť Pandorinu skrinku. Ľudia sa budú oddávať riskantnému sexu a zabudnú na prezervatív.

Keďže tabletka je na trhu dlho, lekári sú si istí, že vedľajšie účinky sú len minimálne. Bez poistenia stojí Truvada 14-tisíc dolárov ročne. Doteraz sa v USA čiastočne hradila z poistenia.

Výskumníci sa zhodujú na tom, že Truvada by mala zostať vhodnou alternatívou na preventívne užívanie aspoň pre najrizikovejšie skupiny ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok