Migranti odmietli čakať v Budapešti na vlaky, do Rakúska idú pešo

TA3 TASR SITA
4.9.2015 14:46

Stovky migrantov sa vydali pešo z budapeštianskej Východnej železničnej stanice s vyhlásením, že smerujú do Rakúska. Polícia medzitým oznámila, že približne 300 utečencov utieklo zo záchytného tábora v obci Röszke pri srbskej hranici. Informovali o tom agentúry Reuters a APA.

Migranti odmietli čakať v Budapešti na vlaky, do Rakúska idú pešo
SITA/AP

Zastavili premávku

Migranti vyrazili pešo z hlavnej železničnej stanice v Budapešti po tom, ako sa nemohli dostať na vlaky k rakúskej hranici. Maďarsko vo štvrtok zrušilo všetky vlaky do západnej Európy. Pochodujúci kričia "Austria, Austria", čo je anglický názov Rakúska.

Maďarská polícia oznámila, že ďalších asi 300 migrantov uniklo zo zberného tábora v Röszke neďaleko hranice so Srbskom, odkiaľ časť z nich utekala k diaľnici do Budapešti a časť podľa miestnych médií k obci Röszke, ležiacej pri Segedíne. Polícia uviedla, že migrantov prenasleduje a zastavila premávku na diaľnici.

Maďarská televízia priniesla zábery poriadkovej polície obklopujúcej tábor. V tom podľa polícia ostáva 2300 migrantov, ktorí sa vyhrážajú, že tiež utečú, ak ich požiadavky nesplnia do dvoch hodín. Nie je známe, čo presne žiadajú, podľa správ sa však sťažujú, že v tábore musia čakať pridlho.

Parlament schválil nové zákony

Maďarský parlament prijal sériu zákonov zameraných na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Nové právne normy okrem iného posilnia právomoci polície, stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice a na ich základe vytvoria pri hraniciach tranzitné zóny pre migrantov.

Maďarsko buduje na svojej hranici so Srbskom plot v snahe zastaviť príchod migrantov po tom, ako do krajiny v uplynulých mesiacoch prišli desaťtisíce utečencov, pochádzajúcich prevažne zo Sýrie či Afganistanu. Nové zákony stanovujú, že prekročenie alebo poškodenie hraničného plota je trestným činom, pričom za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia.

Podľa schválených legislatívnych návrhov bude okrem toho možné podávať žiadosti o azyl na hraničných priechodoch, pričom ich vybavovanie bude môcť byť zrýchlené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok