Európa dokáže zvládnuť migračnú krízu, myslia si Američania

TASR
4.9.2015 08:04

Spojené štáty sú pripravené pomôcť európskym krajinám s riešením obrovského prílevu migrantov z krajín Blízkeho východu či severnej Afriky, vyhlásil Biely dom.

Európa dokáže zvládnuť migračnú krízu, myslia si Američania
SITA/AP

Miliardy dolárov

Neuviedol však či to znamená, že krajina sa chystá prijať na svoje územie vyšší počet migrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

"Európa má kapacitu, aby sa s týmto problémom vyrovnala," vyhlásil hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Na otázku, či Spojené štáty prijmú z regiónu viac migrantov odpovedal, že vo veci nehodlá podať žiadne vyhlásenie.

Následne však zdôraznil, že USA od roku 2011 na humanitárnu pomoc pre sýrskych utečencov prispela sumou v celkovej výške štyroch miliárd dolárov.

Nestratiť ľudskosť

Spojené štáty sú podľa jeho slov pripravené pomôcť európskym krajinám svojimi technickými znalosťami vrátane skúseností americkej pobrežnej stráže. Ďalšie detaily ohľadom sľúbenej pomoci Earnest neuviedol. Uznal však zúfalstvo ľudí utekajúcich pred násilím a nestabilitou a európskych politických lídrov vyzval, aby pri jednaní s týmito utečencami "nestratili zo zreteľa ľudskosť".

Poukázal tiež na skúsenosti Spojených štátov v prístupe k migrantom v súvislosti s množstvom rodín s deťmi, ktoré v minulom roku utekali z konfliktov v strednej Amerike.

Spojené štáty zároveň privítali stretnutie lídrov Európskej únie ohľadom riešenia migračnej krízy, ktoré je naplánované neskôr v tomto mesiaci, ako aj úsilie zakročiť proti pašerákom ľudí a iným, ktorí sa takisto priživujú na migrantoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok