Rusko sa vracia k výrobe obávaných Kaspických príšer

TA3
23.8.2015 20:00

Pred 50 rokmi vznikol v Sovietskom zväze nápad vyrobiť vojenský stroj, ktorý by bol lietadlom, vznášadlom a zároveň loďou. Vznikli obrie ekranoplány. Rusi sa k ich výrobe vracajú.

Rusko sa vracia k výrobe obávaných Kaspických príšer
airwar.ru

Protiopatrenia v Oblasti 51

Ekranoplány sú hybridy troch zariadení. Pri nízkej rýchlosti sa správajú ako loď, pri strednej ako vznášadlo a pri vysokých rýchlostiach sa vznesú niekoľko metrov nad hladinu ako lietadlo. V súčasnosti ho už majú viaceré krajiny.

Nápad však dokázali ako prví zrealizovať sovietski konštruktéri. Keď v polovici 60. rokov v americkej CIA prvýkrát uvideli satelitné zábery obrovského podivného stroja, ktorý sa rýchlo pohyboval po Kaspickom mori, prischlo mu pomenovanie Kaspická príšera.

Bývalý dôstojník CIA dokonca priznal, že Američania sa jej natoľko obávali, že vyvinuli v záhadami opradenej Oblasti 51 bezpilotné lietadlo, ktoré ju monitorovalo.

Príšera sa potopila v roku 1980

Kaspická príšera bola jedným z prototypov ekranoplánu s označením KM. Vtedy išlo o najväčšie lietadlo na svete. Stroj mal 90 metrov dlhý trup, letieť mohol s celkovou hmotnosťou 600 ton a pracoval pri cestovnej rýchlosti 430 kilometrov za hodinu.

Čísla robia dojem aj po rokoch, ale príšery už niet. Neskúsený pilot v roku 1980 zasadol za neustále vylepšovaný prototyp KM a vzlietol s ním aj napriek vyšším vlnám. Zmätkujúci pilot sa snažil korigovať polohu mohutného ekranoplánu, ale podarilo sa mu len havarovať a stroj sa napokon potopil.

Sovietsky zväz dokázal vyrobiť ešte dva ďalšie prototypy ekranoplánov, vojensko-dopravný Orljonok a útočný typ Lun. Rútiace sa impérium však nedokázalo tieto vojenské kolosy financovať.

Moderná verzia: Útočná, ale na obranu

Ekranoplány boli od začiatku konštruované na použitie vo vnútorných moriach. Novodobý stroj by podľa tvrdenia ruskej agentúry RIA Novosti mal byť použitý na „obranu hraníc“. V ére studenej vojny sa počítalo s ekranoplánmi v Čiernom mori a v Pobaltí.

Nový ekranoplán by sa funkčne mal podobať na Lun, čo bol útočný typ stoja a zároveň nosič okrídlených rakiet. V súčasnosti už prebiehajú skúšobné a konštruktérske práce.

Rusi chcú obnoviť výrobu kolosov po roku 2020. Podľa slov osloveného šéfa koncernu Morinformsystém-Agat Georgija Anceva teraz prebieha "etapa reštartovania sovietskeho obdobia..., vedecko-výskumné práce, modelovanie, maketovanie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok