Výsledok referenda v Gabčíkove Kisku neprekvapil, ľudia majú strach

SITA TASR
6.8.2015 19:45

Obavy a strach z utečencov, ako aj presvedčenie, že tento problém sa Slovenska netýka, sú podľa prezidenta Andreja Kisku dôvodmi, prečo obyvatelia Gabčíkova odmietli v referende umiestnenie utečencov na území ich obce.

Výsledok referenda v Gabčíkove Kisku neprekvapil, ľudia majú strach
TASR/Štefan Puškáš Facebook

Vláda má jeho plnú podporu

Andrej Kiska sa s odstupom štyroch dní sa vyjadril k nedeľnému hlasovaniu v juhoslovenskej obci. Jednoznačný zamietavý výsledok nepovažuje za prekvapivý. Podobne by podľa neho v tomto čase dopadlo referendum o otázke zriadenia tábora pre utečencov kdekoľvek na Slovensku.

Na rozdiel od viacerých opozičných strán prezident nevyzval vládu, aby rešpektovala výsledok hlasovania. „Chcem povedať úplne jasne, že v plnení záväzkov, ktoré naša vláda v tejto veci prevzala, má moju plnú podporu,“ vyhlásil.

Kritizoval vyjadrenia politikov

Hlava štátu si myslí, že výsledok referenda je dôsledkom viacerých chýb, ktoré sa stali. „Aj v našej domácej debate na Slovensku,“ kritizoval predovšetkým vyjadrenia politikov k tejto téme.

„Prestaňme vyvolávať dojem, že to, čo môžeme urobiť a čo sa od Slovenska ako partnera v Európskej únii očakáva – teda aktuálna pomoc s malou časťou utečencov – a dočasne niekoľkými stovkami premiestnenými z Rakúska –, že tým sa na Slovensko valí bezpečnostná, kultúrna alebo sociálna katastrofa. Lebo to nie je pravda,“ apeloval.

REFERENDUM V GABČÍKOVENedávno sa v obci Gabčíkovo konalo miestne referendum o dočasnom umiestnení utečencov v zariadení na území obce. Myslím, že výsledok referenda, ktorý by bol podobný kdekoľvek na Slovensku, je dôsledkom viacerých chýb, ktoré sa stali. Aj v našej domácej debate na Slovensku. Myslím, že je najvyšší čas, aby sme sa všetci ľudia zodpovední za riadenie štátu - aj tí, ktorí sa o riadenie štátu budú uchádzať onedlho vo voľbách - jasne postavili a povedali slovenskej verejnosti: Budeme štátom, ktorý postaví na svojej hranici múr, a budeme teoretizovať o tom, čo by mali urobiť iní? A dá sa to vôbec? Kde na to nájdeme partnerov?Celé moje vyjadrenie si pozrite na videu.

Posted by Andrej Kiska on 6. august 2015

Strach z neznámeho

Prezident je presvedčený, že Slovensko by nemalo byť na chvoste členských štátov Európskej únie v počte utečencov, ktorých je ochotné prijať. „V prípade utečencov, ktorých vláda plánuje umiestniť v Gabčíkove, ide navyše o dočasný pobyt a ide o symbolickú pomoc nášmu partnerovi, susedovi – Rakúsku,“ podotkol Kiska. Pripomenul, že práve k tomuto nášmu susedovi sa v minulosti uchýlili desaťtisíce Slovákov.

Nielen v Gabčíkove dnes podľa Kisku prevládajú obavy a strach z utečencov a presvedčenie, že „sa nás to netýka“ Vyzval však, aby neboli odsudzovaní ľudia, ktorí majú strach z neznámeho. Veľakrát sú totiž jedinou ich informáciou výroky politikov o utečencoch ako utajených teroristoch, vysvetlil. „Alebo, tak ako v Gabčíkove, ľudia nemajú dosť informácií a nikto s nimi seriózne nehovorí,“ doplnil.

Kriminalita neporástla

Prezident pripomenul, že medzi tisíckami cudzincov z rôznych kultúr a etník, ktorí prišli na Slovensko v posledných 25 rokoch a dnes tu žijú a pracujú, nie je ani vyššia kriminalita, ani iné ohrozenie. „To, o čom hovoríme dnes v súvislosti s úlohou Slovenska v tejto utečeneckej kríze, sme schopní zvládnuť,“ uzavrel Andrej Kiska.

Vlády Rakúska a Slovenska v júli podpísali dohodu o presune 500 dočasných rakúskych azylantov z Traiskirchenu do Gabčíkova. Na miestnom referende sa v nedeľu zúčastnilo 58,46 percenta obyvateľov Gabčíkova, je teda platné. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok