Európania by podporili vojenskú intervenciu v Sýrii s mandátom OSN

TA3
2.4.2012 14:22

Väčšina Európanov je za vojenskú intervenciu v Sýrii, ale iba necelá tretina by ju podporila bez mandátu OSN. Vyplýva to z prieskumu YouGov, ktorý sa uskutočnil v šiestich krajinách Európy - Británii, Francúzsku, Nemecku, Dánsku, Švédsku a Fínsku.

Európania by podporili vojenskú intervenciu v Sýrii s mandátom OSN

Prieskum ukázal, že väčšina z opýtaných by podporila vojenskú akciu západných mocností proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Približne polovica z opýtaných v Dánsku, vo Švédsku, Fínsku a v Británii chcela, aby mala takáto intervencia vopred súhlas OSN, v Nemecku a vo Francúzsku malo tento názor vyše tretiny respondentov.

Rusko a Čína zablokovali v Bezpečnostnej rade OSN dve rezolúcie odsudzujúce krviprelievanie v Sýrii a západné veľmoci sa zatiaľ zdráhajú podporiť vojenskú akciu. Asadova armáda dnes ťažkými zbraňami ostreľovala opozičné ciele v meste Homs, a to i napriek sľubu danému pred týždňom medzinárodnému spoločenstvu, že bude rešpektovať prímerie a stiahne sa.

Asad prijal šesťbodový mierový plán osobitného vyslanca OSN a Ligy arabských štátov Kofiho Annana, ktorý mu umožní zostať pri moci, ale nezačal ho realizovať.
Prieskum ukázal, že vojenská intervencia bez súhlasu OSN má najväčšiu podporu vo Švédsku (30 percent), Francúzsku (29 percent) a v Nemecku (27 percent).

Najmenšiu podporu vyjadrili intervencii bez súhlasu OSN opýtaní v Británii, ktorá je rovnako ako Francúzsko členom BE OSN. Súhlasilo s ňou iba desať percent respondentov.
Súčasne sa najviac Britov vyslovilo proti akejkoľvek vojenskej intervencii v Sýrii za akýchkoľvek podmienok - 24 percent. Vo Fínsku tento názor zastávalo 18 percent opýtaných, v Nemecku 16 a v Dánsku 14 percent opýtaných.

Najväčšmi sa Západoeurópanom pozdávala intervencia s mandátom OSN. V Dánsku ju podporilo 53 percent opýtaných, v Británii 48 percent, vo Fínsku a Švédsku 45 percent, v Nemecku 39 percent a vo Francúzsku 35 percent opýtaných. Prieskum YouGov sa uskutočnil v dňoch 22.-27. marca na reprezentatívnej vzorke dospelých v každej zo spomenutých krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok