Čaplovič nepodpíše vznik žiadnej novej súkromnej školy

TASR
2.4.2012 13:12

Budúci šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) nedá počas výkonu svojej funkcie zelenú žiadnej novej súkromnej škole. Povedal to v exkluzívnom rozhovore pre TASR.

Čaplovič nepodpíše vznik žiadnej novej súkromnej školy
SITA

"Súkromné školy sú tu, existujú v rámci duálneho systému, nebudem do tohto stavu zásadne vstupovať. Nebudú však vznikať nové...Žiadnu novú základnú, strednú a vysokú školu nepodpíšem a nedám tomu zelenú, lebo my si musíme urobiť poriadok v terajšej školskej sieti a povedať si, čo je dobré a čo je zlé," vyhlásil Čaplovič.

Budúci minister chce zaviesť status quo vzniku nových súkromných, ale aj verejných škôl, a tiež centier voľného času. "Tu nemôže vznikať nová a nová škola. My na to už nemáme zdroje. Musíme skvalitniť tie školy, ktoré tu máme a hodnotiť ich podľa toho, či sa žiaci uplatnia na trhu práce, a to v tých profesiách, ktoré študujú," podčiarkol.

Akreditačnú komisiu chce požiadať, aby akreditovala aj detašované pracoviská súkromných vysokých škôl. "To nie je možné, aby si zriaďovali nové a nové detašované pracoviská a neboli by akreditované," doplnil.

Čaplovič chce postupne prejsť dokonca aj na akreditáciu stredných škôl, pretože úspešnosť vysokých škôl sa podľa neho odvíja predovšetkým od stredného a základného školstva. "Aj tam musíme zaviesť kritérium hodnotenia škôl, ich kvality. Pretože dnešné financovanie na žiaka sa stalo biznisom. Hodnotiť školu podľa toho, koľko žiakov prijme, aby prežila, považujem za veľkú chybu," povedal pre TASR budúci minister.

Posúdiť, ktoré školy a odbory sú na Slovensku potrebné, by mala štvorpartita zložená zo zriaďovateľov základných a stredných škôl, zástupcov učiteľov, zamestnaneckých zväzov a profesijných organizácií a štátu. O zásadných zámeroch a zmenách podľa Čaploviča bude pravidelne rokovať na ministerstve školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok