Vedci odhalili príčinu záhadnej spavej choroby kazašských dedinčanov

TA3
25.7.2015 09:58

Hrôzostrašné vidiny či neukojiteľná žiadostivosť. Aj to zažívali obyvatelia dvoch kazašských dedín, v ktorých sa rozšírila záhadná „spavá choroba“. Vedci tvrdia, že po rokoch našli jej príčinu.

Vedci odhalili príčinu záhadnej spavej choroby kazašských dedinčanov
Youtube/RT, Zamzagul Abdrakhmanova

Červíky a okrídlené kone

Dve malé osady v prašnej kazašskej stepi, Kalači a Krasnogorsk, obýva celkovo 810 ľudí. Prevažne ide o etnických Rusov a Nemcov. Od marca 2013 sa tu začala prejavovať záhadná choroba. Dedinčania kedykoľvek zaspávali, dokonca aj pri chôdzi a prebudili sa so stratou pamäti, slabosťou a bolesťou hlavy. Zaznamenali aj prípady, keď niektorí z nich zaspali aj na šesť dní.

Tieto stavy podobné kóme prežilo viac ako 140 miestnych ľudí. „Choroba“ prichádzala neohlásene, postihovala starcov, dospelých ľudí a zaspávali aj deti v škole. Niektorí z postihnutých hovorili aj o hrôzostrašných halucináciách. Deti pre noviny Komsomolskaja Pravda povedali, že videli okrídlené kone, hady v posteliach a červíky.

Päťdesiatnička Marina Felková pre Siberian Times povedala, že si pamätá, ako dojila kravu a potom už len ako sa nad ňou skláňa sestrička v nemocnici. Prespala dva dni a dve noci.

Alexej Gom prišiel do Kalači z hlavného mesta Astany, ale tiež sa mu nevyhol stav kómy. "Prišiel som so svojou manželkou navštíviť svokru. Ráno som chcel dokončiť prácu. Zapol som si notebook, načítal stránku, ktorú som si chcel prečítať a stalo sa to. Cítil som sa, akoby ma niekto vypol vypínačom. Prebudil som sa v nemocnici, pri lôžku bola manželka a svokra. Doktor nezistil po sérii testov nič. Spal som viac ako 30 hodín. Nikdy sa mi to nestalo a ani nikomu z mojej rodiny."

Po zobudení chceli sex

Britský denník MailOnline navštívil dedinu, ktorá je asi 250 kilometrov od ruských hraníc a písal aj o ďalších prejavoch. Miestne ženy prezradili, že ich muži po tom, ako sa prebudili zo záhadného spánku, vyžadovali okamžite sex alebo mali problémy s močovým mechúrom. Po prebudení niektorí pacienti vykazovali rôzne prejavy psychotického správania. Vyskytlo sa medzi nimi hajlovanie či slovné aj fyzické napadnutie okolia.

Choroba sa netýkala len ľudí, zaspávali dokonca aj zvieratá. Odkedy sa kazašské úrady začali prípadom zaoberať, vykonali sa tisícky testov zo vzoriek odobratých zo vzduchu, pôdy, vody, potravy, zvierat, stavebných materiálov a samozrejme testovanie prebiehalo aj na samotných obyvateľoch.

Žiaden test nepotvrdil predchádzajúce hypotézy. Predpokladalo sa, že dedinčania trpia následkami popíjania pančovanej vodky, druhá domnienka počítala s mozgovým ochorením - hovorilo sa o "encefalopatii neznámeho pôvodu". Vedci uvažovali aj o možnosti, že ide o typ masovej psychózy.

bane-kazach1.jpg

Príčina v uránových baniach

V tejto oblasti sa však v podzemí skrývajú uránové bane. Od rozpadu Sovietskeho zväzu sú síce zatvorené, dedinčania sa však radiácie doteraz boja. Podozrenie preto padlo na tento relikt minulosti.

V čase rozkvetu baníctva v Krasnogorsku žilo až 6 500 ľudí, teraz je z neho mesto duchov s asi stovkou stálych obyvateľov. Kazašské ministerstvo zdravotníctva testovalo blízke domy, ale nenašlo významné zvýšenie radiácie alebo výskytu ťažkých kovov.

Pátranie sa však do uránových baní ešte raz vrátilo. Vedci dospeli k záveru, že záhadné incidenty spôsobila zvýšená hladina oxidu uhoľnatého a uhľovodíkov v ovzduší. "Kyslík vo vzduchu sa znížil, čo je skutočný dôvod spavej choroby v týchto dedinách," vyhlásil kazašský vicepremiér Berdibek Saparbaev.

Kazašské úrady chcú ďalším prípadom zamedziť a preto začali obyvateľov dedín sťahovať na bezpečnejšie miesto. Mnohých dedinčanov však nepresvedčili. Tí nedokážu pochopiť môžu 25 rokov zatvorené bane takýmto spôsobom ohrozovať kohokoľvek v okolí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok